Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az EP megszavazta, hogy legalább 10 nap apasági szabadság járjon

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 5.

Forrás: Index.hu

Az Európai Parlament megszavazta, hogy legalább tíz munkanap járjon az apáknak gyermekük megszületése esetén.

A brüsszeli plenáris ülésen 490:82 arányban megszavazott csomagot már a másik uniós társjogalkotó szerv, a tagállami kormányok tanácsa is elfogadta informálisan - írja az Index.
 Legalább 10 nap apasági szabadság jár
Így minden apának joga lesz legkevesebb tíz munkanapig tartó apasági szabadságra gyereke születésének, örökbefogadásának időszakában vagy halvaszületés esetén. A szabadság alatt a betegszabadság idején járó bért kell kapnia. Az EP továbbá két hónapnyi fizetett és át nem ruházható szülői szabadsággal is kiegészítette a jogszabályt. Ez mindkét szülőnek alanyi jogon jár.
Az egyes tagállamok maguk határozzák majd meg a szülői szabadság minimális ideje alatt járó bérek vagy juttatások mértékét, de ezeket úgy kell megállapítani, hogy a jobban kereső szülőnek is módja legyen szabadságot kivenni.
Évente öt napot kell adni a rokonukat személyesen gondozó, valamint a súlyosan beteg vagy életkora miatt gondozásra szoruló személyt ellátó munkaerő számára, ez lesz a gondozói szabadság.
A dolgozó szülők és gondozók kérhetik majd, hogy rugalmas munkarend szerint, például távmunkában dolgozhassanak. A munkavállalónak pedig az elbírálásakor nem pusztán saját erőforrásait és működési kapacitását kell mérlegelnie, hanem a fogyatékos, súlyosan beteg gyermek szülei, vagy az egyedülálló szülők esetében felmerülő extra igényeket is.
A tagállamoknak három évük van arra, hogy az irányelvet saját jogrendjükbe illesszék.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések