Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az ECV gyorsan megvan, de kicsit kellemetlen

Szerző: Babaszoba.hu

2018. január 19. | Frissítve: 2020. december 17.

Forrás: babaszoba.hu

Néhány héttel a szülés előtt a magzat befordul fejjel a szülőcsatorna felé. Ha ez nem történik meg, és farfekvéses a baba, általában császárt vagy ECV-t javasolnak az orvosok. A rejtélyesen hangzó ECV-ről most újabb videó került fel.

Nem szerencsés, ha farfekvéses a baba (a kép illusztráció)
Egy Texasban élő édesanya, Vanessa Fisher a 28. terhességi hétben járt, mikor kiderült, hogy babája csípőjével, lábával lefelé helyezkedik el. Habár a 32. hétig fordul be a magzatok nagy része a megfelelő irányba, már felkészítették az édesanyát, hogy ha nem fordul be kicsi fejvégű fekvésbe, akkor két megoldási lehetőség van: a császármetszés (legtöbben ezt választják) és az ECV (external cephalic version). (Utóbbi lényege, hogy az orvos kézzel nyomást gyakorol a méhre kívülről úgy, hogy a babát mesterségesen átfordítsa farfekvésből fejfekvésbe.)
Mivel Vanessa természetes úton szerette volna világra hozni gyermekét, és nem fordult be a magzata, így az ECV mellett döntött. - Elég sok olyan nyomás volt, ami csöppet sem volt kellemes - számolt be élményeiről a CafeMom-nak. - Talán az orvos észre is vette, hogy majdnem megragadtam a kezét, mikor fájdalmat éreztem. Viszont meglepően gyorsan zajlott az egész.
A baba még nem született meg, de most már "megfelelő magzati fekvéssel" várják a szülés beindulásának időpontját. Azóta elmúltak a szüléssel kapcsolatos félelmei az édesanyának.
Ha érdekel, hogy fest az ECV, nézd meg te is ezt a  videót:
ECV-vel kapcsolatos további cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések