Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az AIDS és az őssejtek

Szerző: Babaszoba.hu

2011. október 26.

Forrás: Medipress

Fontos stratégiát jelenthet a betegség legyőzésében az az újfajta őssejtterápia, amely belső védelemmel vértezi fel az immunrendszert a HIV ellen.Ben Berkhout, az Amszterdami Egyetem professzora szerint ez az új megközelítés drámaian javíthatja azon HIV-fertőzöttek életminőségét és életkilátásait, akiknél az antivirális szerek már nem hatékonyak. Mivel még nem áll rendelkezésre hatékony védőoltás, a HIV ellen létező egyetlen hatásos terápia az antiretrovirális gyógyszerek mindennapos adagolása. A betegek azonban gyakran nem működnek együtt, a vírus pedig gyakran mutálódik, ezért nehezen kezelhető gyógyszerrezisztens vírustörzsek alakulhatnak ki. Berkhout és munkatársai olyan új génterápia kifejlesztésén dolgoznak, amely már egyetlen alkalom után is hosszú távú hatásokkal jár. A kezelés során antivirális DNS-t juttatnak be a páciens immunsejtjeibe, amellyel felvértezik azokat a vírusfertőzés ellen. "Ez a terápia alternatívát kínál azoknak a HIV-fertőzötteknek, akiket már nem lehet a szokásos antivirális szerekkel kezelni" - mondta a professzor.
Az eljárás során őssejteket vonnak ki a betegek csontvelőjéből, és tisztítás után laboratóriumban juttatják belsejükbe az antivirális DNS-t. Ezután a sejteket visszainjekciózzák a szervezetbe. A bejuttatott DNS a HIV betegséget okozó génjei RNS-átiratainak tükörképe, a virális interferenciának nevezett jelenség segítségével a DNS képes gátolni a vírus ezen génjeinek kifejeződését.

Szaporodnak a gyógyító sejtek

Az antivirális DNS őssejtekbe juttatása nagyrészt helyreállíthatná a páciensek immunrendszerét. "Az őssejtek olyan folyamatosan osztódó mintasejtek, amelyekből az összes többi immunsejt származik. Ha megváltoztatjuk az őssejteket, az antivirális DNS benne lesz minden belőlük származó immunsejtben" - magyarázta Berkhout. A kutatók azt remélik, hogy a klinikai vizsgálatok három éven belül megkezdődhetnek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések