Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Autogén tréninggel a könnyebb szülésért

Szerző: Babaszoba.hu

2013. március 10.

Forrás: babaszoba.hu

Az autogén tréning egy mindenki által könnyen elsajátítható technika, mely támogathatja a vajúdást és a szülést.

Minden kisbaba születésével egy új család is születik új egyensúlyokkal, új szerepekkel. A szülés-születés módja és mikéntje meghatározza egész további életünket, hiszen a kisbaba első méhen kívüli élménye maga a megszületés. Hogy egy boldogabb új nemzedéket nevelhessünk fel, első lépésként születésüket kell szelídebbé, békésebbé, boldogabbá tennünk.


Nyolc alkalmas tréningünk során az édesanya és segítője megismerhetik azokat a folyamatokat, melyek a várandósság és az élettani szülés során zajlanak. Átadjuk azokat az ismeretanyagokat, melyek megalapozzák a sikeres szoptatást, továbbá olyan vajúdástámogatási módszereket osztunk meg az édesanyákkal és segítőikkel, melyeket alkalmazva a szülőszobán a szülést könnyebbé, gyorsabbá tehetik.

Az autogén tréning egy olyan hatékony relaxációs technika, melynek során testi - lelki ellazulást érhető el, méghozzá azáltal, hogy megtanuljuk ellazítani az izmainkat. A testben ezáltal beindulnak az önszabályozó mechanizmusok, melynek eredményeképpen számos pozitív testi és lelki változást érhető el. Képesé válunk a figyelmünket befelé fordítani, ráhangolódni a kisbabára, az ő jelzéseire.

Nyugodtabb lelkiállapotban könnyebbé válik a mindennapi stressz helyzetekkel való megbirkózás, a szüléshez kapcsolódó félelmekkel feldolgozása, a stresszhormonok szintjének csökkenésével pedig a babák is biztonságosabban érzik magukat az anyaméhben.

Az autogén tréning támogatja a szülés természetes folyamataira való ráhangolódást, a saját testünkben rejlő fájdalomcsillapító hatások kihasználását. A szülés utáni időszakban pedig hatékonyabbá teszi a pihenést és segít az édesanyává válással járó feszültségek csökkentésében.

A tréning összeállítása során egy olyan szülésre felkészítő foglalkozássorozatot álmodtunk meg, ahol az édesanyák nem csak elméleti tudáshoz, hanem olyan gyakorlati segítséghez is hozzájutnak, melyek pozitív hatásait nem csak a szüléskor, hanem utána a gyermekágyas időszakban és a kisgyermekes évek alatt is élvezhetik.

A csoportvezetőkről

Dallos Ágnes: pszichológus, autogén tréning oktató, babahordozási tanácsadó. három kisgyermek édesanyja.
Lepesi-Benkő Réka: genetikus, biológia tanár, dúla, babahordozási tanácsadó, nemzetközi laktációs tanácsadói stúdiumokkal (nemzetközi IBLCE vizsga várhatóan 2014-ben), két kisgyermek édesanyja

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések