Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Autizmust jelezhet az erős reggeli rosszullét?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 6.

Forrás: babaszoba.hu

Sokan szenvednek a terhesség első időszakában a reggeli rosszullétektől. Azonban néhányaknál a rosszullétek súlyosabbak, erősebbek lehetnek - egy új kutatás szerint ezeknek a kismamáknak nagyobb eséllyel lehet autista a gyermekük.

Autizmust jelezhet az erős reggeli rosszullét? (Fotó: iStock)
Az erős reggeli rosszullétet hyperemesis gravidarum néven ismerjük, és a terhességek kevesebb mint 5%-ánál fordul csak elő. A betegségben szenvedő kismamáknak nagyon erős hányingerük van, és nem tudják a gyomrukban tartani az ételt és az italt, ami kiszáradáshoz és tápanyaghiányhoz is vezethet a terhesség alatt. - A tanulmány során 500 ezer terhes nőről és gyermekeikről feljegyzett adatot vizsgáltunk, melyeket 1991 és 2014 között gyűjtöttek, és ezek alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a hyperemesisben szenvedő kismamák gyermekeinél nagyobb az autizmus kockázata - mondta el Dr. Darios Getahun, a kutatás vezetője. A tanulmány nem tudta bizonyítani ennek az okát, de azt megállapították, hogy 53%-kal növekedett az autizmus spektrumzavar diagnózisa a hyperemesises édesanyák gyermekeinél.
A kutatók szerint a most felismert összefüggés segíthet abban, hogy korábban diagnosztizálják az esetleges autizmust, ha a kismama ettől a betegségtől szenved. A felmérésből az is kiderült, hogy minél korábban jelentkezett a súlyos reggeli rosszullét a kismamáknál, annál nagyobb eséllyel diagnosztizálták a gyermeknél az autizmust. Getahun és csapata úgy találták, hogy főként az első és második trimeszterben jelentkező hyperemesis gravidarummal függött össze a probléma, viszont a harmadik trimeszterben jelentkező betegséggel nem. Az adatok alapján a lány gyermekek esetében nagyobb az autizmus kockázata, ha édesanyjuk súlyos reggeli rosszulléttől szenved. A kutatók annak a valószínűségét kizárták, hogy a betegség tüneteinek enyhítésére használt gyógyszerek okoznák az autizmust.
De akkor mi lehet a kapcsolat? A tanulmány szerzői szerint a súlyos reggeli rosszullétben szenvedő nők időnként alultápláltak, ami összefügg azzal az elmélettel, hogy a terhesség alatti helytelen táplálkozás is hozzájárulhat az autizmushoz.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések