Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Áttörés a meddőségi kezelésekben

Szerző: Babaszoba.hu

2013. június 24.

Forrás: babaszoba.hu

Megszületett az első baba, akinek édesanyja a természetben előforduló hormont kapott a meddőségi kezelés idején.

Az egészséges, 3240 grammos kisfiú mamája a londoni Hammersmith Kórház és az Imperial College mesterséges megtermékenyítési (IVF) kezelésén vett részt, ahol a szokásos gyógyszerek helyett a közelmúltban felfedezett új hormont, a "csókpeptidet" kapta a petefészkek stimulálására és a petesejtek érlelésére - írja az MTI.A természetes fehérje azzal teszi biztonságosabbá a beavatkozást, hogy megóvja a nőket a petefészkek túlstimulálásának tünetegyüttese (OHSS) nevű betegségtől, mely akár életveszélyes is lehet. Ugyan a szövődmény a páciensek viszonylag kis hányadát érinti - öt százalékuk szenved enyhébb, egy százalékuk a súlyosabb tünetektől -, azonban a legkomolyabb esetekben a beteg 2-6 hetes kórházi kezelésre szorul. Legnagyobb veszélyben azok a nők vannak, akik a policisztás ovárium szindróma (PCOS) nevű betegségben szenvednek.

A kutatásban nem vettek részt gyógyszergyártó cégek, hiszen túl nagy keresletre nem számíthatnak. A nagyobb biztonságra irányuló vizsgálatot a brit Orvosi Kutatási Tanács és a Nemzeti Egészségkutató Intézet finanszírozta. "A peptid alkalmazása hatékonynak bizonyult az IVF-kezelésben részt vevő nőknél, mert természetesebb módon stimulálta a hormontermelést, az eredmény pedig egészséges csecsemő lett" - számolt be a munkáról Waljit Dhillo, a londoni kutatás vezetője.

Bár a fejlesztés leginkább a veszélyeztetett nők kockázatainak csökkentését célozza, az eredmények a tudósok szerint annyira biztatók, hogy természetes alternatívát jelenthetnek mindenkinek, aki IVF-kezelésben vesz részt.

"A vizsgálatban résztvevők egyike sem tartozott a kockázati csoportba, hiszen a kutatás azt vizsgálta, a természetes hormon elég hatékonyan helyettesíti-e a hagyományos gyógyszert. A veszélyeztetett csoportot, amelynek a legtöbbet segíthet az új eljárás, egy következő kutatás során fogjuk megvizsgálni" - tette hozzá Geoffrey Trew, a kórház termékenységi szakorvosa és sebésze. A petesejtek érését stimuláló hagyományos szert, a HCG-t szintén előállítja a női test, ám kizárólag a várandósság idején, és hatása időnként túl erőteljes lehet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések