Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Átlagos születési hossz a babáknál

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 7.

Forrás: babaszoba.hu

Miért fontos a baba hossza? Mit árul el róla a születésekor ez az adat? És mégis mekkora egy időre született, átlagos baba hosszúsága?

Átlagos születési hossz a babáknál (fotó: Getty Images)

Átlagos születési hossz

Amikor egy baba megszületik az első mérések egyike a súlya és a hossza. Szemben a testsúllyal a kisbabák hossza nem teljesen objektív szám, sok múlik azon, hogy ki méri meg és mennyit mocorog mérés közben. Születésük után (és persze később is) a baba hossza a feje búbjától a sarkáig tart. Általában az első életévben fekve mérjük a babát. Egy átlagos, érett, időre született újszülött hosszmérete 49-50 cm, de ettől jóval kisebb és hosszabb méret is teljesen normális. A legtöbb újszülött 45-55 cm közötti a megszületésekor. Nem kell aggódni tehát amiatt, ha kisbabánk ennél az értéknél jóval nagyobb vagy kisebb.
A baba hossza önmagában csak egy szám, nem sok mindent árul el róla. Minden esetben fontos a másik alapadat, a baba súlya, a kettőt összevetve már kicsit több mindent elárul nekünk a babáról. Az érett, időre született baba súlya 2500-4500 gramm közötti, az átlagos születési súly 3000-4000 gramm. Összevetve a súlyt a hosszúsággal a babák lehetnek arányosak, hosszúak és vékonykák vagy éppen rövidebbek és husisabbak. A 2500 gramm alatti újszülött alacsony születési súlyúnak számít, világviszonylatban ez az arány 14,6 százalék és évről évre csökkenő tendenciát mutat. Magyarországon a babák 8,8 százaléka születik alacsony súllyal.
Születéskor a legtöbbet az Apgar-érték mondja el nekünk a babáról, ami már több mindent is megfigyel, mér a babán, így teljesebb képet ad nekünk arról, hogy milyen állapotban érkezett meg közénk az újszülött. Nézik a színét, a súlyát, hosszát, hogy hányadik terhességi héten született meg, az adaptációs folyamatot.
Számos dolog befolyásolja, hogy milyen hosszal születik meg egy baba. Szerepet játszik a születési hosszában természetesen a genetika, az, hogy hányadik terhességi héten jön világra, hogy milyen az egészségi állapota. A hossznövekedés egyénenként eltérő és üteme nem kiegyensúlyozott, hol inkább hízik, hol inkább nő a baba. Az összes többi rá jellemző adattal együtt értelmezhető, ezt a cél szolgálja és figyeli a védőnő és státuszvizsgálatok.

A baba hossznövekedése az első évben

Az első évben a babák átlagosan 2cm-t nőnek havonta, az első hónapban akár 5cm-t is nőhet egy újszülött. Egy éves korukra átlagosan 73-75cm-esek lesznek. Egy és két éves kor között 10 cm-t, kettő és négy éves kor között 7,5 cm-t nőnek évente a kisgyerekek. Körülbelül 2-2,5 éves korukra érik el a végső testmagasságuk felét.
Hogy jól fejlődik-e a babánk, azt a percentilis görbe mutatja meg, így jól nyomon követhető a baba fejlődése.Több tízezer különböző kontinensen felnövő és hátterű gyermek adatai alapján alkotta meg a WHO. A percentilis görbék százalékos értéke megmutatja, hogy 100 gyermek között hol helyezkedik el a babánk. Amennyiben ez az érték 3% alatti vagy  97% feletti, érdemes konzultálni a gyermek orvosával. 


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések