Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Árthat a macska a magzatnak?

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 5. | Frissítve: 2016. július 7.

Forrás: Kismama magazin

A legtöbb kismama azt hiszi, elég, ha távol tartja magát a cicáktól, és akkor biztosan elkerüli, hogy épp a babavárás idején fertőződjék a toxoplazmózis nevű betegség egysejtű kórokozójával.

Helyes, ha a kilenc hónap alatt más pucolja a macskavécét, és minden cicasimogatás után kezet kell mosni. Valójában azonban a friss fertőzések zöme más forrásból, például nem elég alaposan megmosott zöldségről, gyümölcsről vagy nyers, csak félig átsütött húsból kerül a szervezetünkbe.
A lakosság húsz-hatvan százaléka már átesett ezen a betegségen, baj csak akkor lehet belőle, ha valaki éppen terhessége idején találkozik vele először. Ebben az esetben körülbelül ötvenszázalékos a kockázata annak, hogy a baba is fertőződik. Az első harmadban vetélés lehet az eredmény, az utolsó harmadban pedig - ekkor a legnagyobb a veszély, hogy a magzat is fertőződik a lepényen keresztül - súlyos betegség, többek közt idegrendszeri károsodás alakulhat ki a picinél.

A macskától van veszélyesebb forrás is

A fogamzás előtt végzett ellenanyagszint-vizsgálattal tisztázható, átesett-e már az illető a toxoplazmózison. A várandósság alatt végzett vizsgálat során enyhén emelkedett értékek esetén újabb vizsgálatot kell végezni, ha az IgM-érték negatív, az korábbi (tehát a magzat szempontjából veszélytelen) fertőzésre utal, ha azonban az IgG- és IgM-érték is magas, friss fertőzésről van szó.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések