Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

AquaNatal - vízi szüléselőkészítő foglalkozás

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 2.

Forrás: Kismama magazin

A víz nyugtató, lazító hatását senkinek sem kell bemutatnunk. A várandósok számára kifejlesztett program elsősorban a bennünk rejlő női energiák felszabadítására összpontosít.

Az ősanya ereje
Mint hal a vízben

A víz nyugtató, lazító hatását senkinek sem kell bemutatnunk. A várandósok számára kifejlesztett program elsősorban a bennünk rejlő női energiák felszabadítására összpontosít.

Nyolc kismama összpontosít a méhösszehúzódásokat modellező medencetágító gyakorlatra, melyet magunk között csak "béka" néven emlegetünk. Az AquaNatal módszert alkalmazó vízi szüléselőkészítő foglalkozáson vagyunk.
A különös elnevezésen bizonyára sokan csodálkoznak: mi ez? Kismamatorna? Úszás? Aquafitnesz? A válasz nem könnyű, mivel az AquaNatal valójában egyedi "műfaj", sokféle mozgásformából merít ugyan, de egyikhez sem sorolható egyértelműen. Megalkotója ráadásul nem sport-, hanem szülészeti szakember: Marina Alzugaray kubai-amerikai bába. Több évtizedes tapasztalatot szerzett vízben szülések kísérésekor, s ezt a tudásanyagot egészítették ki a delfinkutatásban szerzett élményei, valamint a jógával ötvözött hagyományos kismamatorna, a keleties táncok jellegzetességei és más mozgáselemek.

Az ősanya ereje
A foglalkozás tehát nem az edző, hanem a bába szemszögéből közelíti meg a mozgást. Nem véletlen tehát, hogy a mozdulatok kifejezetten nőiesek, megerősítik a testünk egészséges működésébe vetett bizalmat. Közben célirányosan fejlesztik a szülésnél igénybevett izomcsoportokat, növelik a csontrendszer rugalmasságát. A programot alkotó bába tudása egyben arra is biztosítékot jelent, hogy a gyakorlatokat minden egészséges várandós a túlerőltetés vagy a sérülés veszélye nélkül végezheti.
Az AquaNatal szülészeti irányultságát (és jógával való rokonságát) jelzi, hogy a légzésnek központi jelentőséget tulajdonít. Azonban a szülésre felkészítő kórházi tanfolyamok némelyikével ellentétben itt nem légzési sémákat tanulnak a kismamák, hanem a feszítés-lazítás váltakozását kapcsolják össze a be- és kilégzéssel. Ennek segítségével képessé válnak arra, hogy testük bármely pontjából légzés útján kioldják a feszültséget.
Jellemző, hogy a foglalkozások során nem hallunk tornaóráról és fitneszteremből ismerős pattogós vezényszavakat, számolást. Hisz ha eljön az idő, a szülési méhösszehúzódások sem számolnak majd a vajúdónak, nem mondják, hogy meddig fognak tartani, sem azt, hogy milyen erősek lesznek. Az AquaNatal? tudatosan kerüli a sok beszédet, utasítgatást. Ez egyrészt azért van így, hogy lehetőséget adjon a nőnek a befelé fordulásra és éreztesse vele, hogy útmutatásra elsősorban ne kívülről várjon, hanem saját belső hangjaira hallgatva cselekedjen. A szülés is akkor a leghatékonyabb, ha a természet erejét, az ősanyát hívja elő magából a vajúdó. A módszer nagyszerűsége abban is megmutatkozik, hogy közvetlenül testünknek adja át a tudást, és ösztönszerűen előhívhatóvá teszi egy olyan pillanatban, amikor a szó és az ész hatalmát veszti a test elsöprő ereje felett. Igen fontos ez egy olyan korszakban, amikor mindennapjainkat elárasztja a sok információ, és a várandósságnak, szülésnek is inkább az értelmünkkel megfogható oldala, a tudományos magyarázatok sokasága hozzáférhetőbb.

Mint hal a vízben
De miért pont vízben? A víz számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyet a várandósság idején, sőt a szülés alatt is érdemes kiaknázni. Sok kismama alig akar óra után kimászni a medencéből, annyira kellemes számára az a tehermentesítés, amit a víz felhajtóereje gyakorol gömbölyödő-súlyosbodó pocakjára vagy fáradt gerincére. A víz jó hatással van a szervezet vízháztartására is: a duzzadt boka, a szoros gyűrű ritka jelenség egy-egy vízben eltöltött óra után. Olyan mozdulatokat is el lehet végezni itt, a súlytalan lebegésben, amilyeneket a szárazföldön egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek közepette lehetne. Ugyanakkor a víz nyomása ellenállást támaszt, ezért szinte lehetetlen "túlhúzni" az izmokat, ízületeket, viszont finoman, de határozottan meg kell dolgozni minden mozdulatért. A lazító, nyugtató hatást a vízben szülések ismerői már megtapasztalhatták, de azoknak sem kell bemutatni, akik a termálfürdőket kedvelik vagy akár csak egy fárasztó nap után szívesen merülnek el az otthoni fürdőkádban. Az órát lezáró páros lebegtetés felejthetetlen élmény, mely önkéntelen mosolyt csal a kényeztetésben részesülő, önfeledten ellazuló kismamák arcára.

A cikk írója, az AquaNatal hazai művelője, Noll Andrea Floridában tanulta a módszert Marina Alzogaray-tól. Andrea dúlaként kíséri a vajúdókat a szülésnél, és bábának tanul. 2002 októbere óta tart foglalkozásokat a MOM Welnessben. Felvételeink is ott készültek az egyik foglalkozáson.
A nandu@aquanatal.com címen szívesen válaszol olvasóink kérdéseire. Telefon: 06-30-448-8444

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések