Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Amit apának kell tudnia a második trimeszterről

Szerző: Babaszoba.hu

2020. május 25. | Frissítve: 2021. május 13.

Forrás: babaszoba.hu

Először is gratulálunk, hogy te és a párod sikeresen túljutottatok az első trimeszteren, amelyet nem véletlenül tartanak a terhesség legnehezebb részének. Most következik az a trimeszter, amelyet a legélvezetesebbnek mondanak.

Amit apának kell tudnia a második trimeszterről (Fotó: Getty Images)
Mit kell tudnia apának erről az időszakról?

Ami a babával történik a második trimeszterben

A második trimeszter a 13. hét elején kezdődik, és a 27. hét és 6 nap után ér véget. Míg az első trimeszterben alakul ki a baba összes fő szervrendszere, addig a második néhány fontos mérföldkövet jelent a növekvő emberke számára. A trimeszter elején a baba csupán akkora, mint egy citrom, és ugyan a szeme csukva van, de a fényt már képes érzékelni.
  • A 17. héten karjai és lábai mozogni kezdenek, és felfedezi végtagjaival az anyaméhet.
  • A 18. héten kifejlődnek a nemi szervek, és hamarosan azt is megmutatja, kisfiú vagy kislány lakik-e a pocakban.
  • A 20. héten a baba már képes hallani, és apró fejecskéjén finom hajszálak kezdenek növekedni.
  • A 24. héten eléri a terhesség egyik legnagyobb mérföldkövét, ezt tekintik az életképesség határa, ugyanis a 24. héttől született korababák az újszülött intenzív osztályon nagy esélyük van az életben maradásra.
  • A második trimeszter végére a baba szeme nyitva van, kifejlődik az illat- és ízérzékelése, rendszeres alvás-ébrenlét ciklusai vannak, a súlya pedig nagyjából 1 kg.

Ami az anyukával történik a második trimeszterben

Sok várandós édesanyának gyakran jelent megkönnyebbülést a második trimeszter, a korai és kimerítő terhességi tünetek után. Az anyuka ilyenkor remélhetőleg sokkal kevesebb hányingert és megnövekedett energiaszintet tapasztal, és valószínűleg jobb lesz az általános közérzete is.
Ez az a trimeszter, amikor először tapasztalhatjátok a baba rúgásait is. A 17. héten érezheti először az anyuka, hogy a baba mozgolódik, de sokan csak a 20-23. hét környékén tapasztalják ezt először. Az anyuka tapasztalhatja azt is, hogy mellei nagyobbra nőnek, és a dereka kerülete is.

Hogy támogathatja az apuka a kismamát a második trimeszterben?

  • Ez az izgalmas trimeszter számos olyan lehetőséggel van tele, amelyben a leendő apuka megmutathatja, mennyire támogató partner.
  • Amint a kismama energiája visszatér, javasolhatja az apuka, hogy mozogjanak közösen, és ösztönözheti az egészséges táplálkozásra.
  • Amikor a kismama arra panaszkodik, hogy túl szoros a nadrágja, az apuka elmondhatja neki, mennyire gyönyörűnek látja, és vásárolhatnak közösen néhány kismama ruhát is.
  • Az apuka beszerezhet néhány könyvet is, hiszen a baba már hallja a hangokat, így felolvashat neki.
  • Jó ötlet, ha az apuka szervez néhány hétvégi kirándulást, illetve néhány randi estét, hogy közösen élvezhessék ezeket a pillanatokat. Ez egy remek trimeszter, amelyben a párok egymást, és természetesen a babát is ünnepelhetik.
(Cikk forrása: mother.ly)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések