Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Amikor eltéved az embrióA méhen kívüli terhességről

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. július 10. | Frissítve: 2015. október 29.

Forrás: Kismama magazin

Nagyjából ezer terhességre jut hat-nyolc olyan eset, amikor az embrió nem a méhen belül, hanem a méhkürtben, a petevezetékben, a hasüregben vagy a petefészek felszínén telepedik meg.

Nagyon fontos, hogy idejében felismerjük ennek veszélyét, és orvoshoz forduljunk, mert az embrió növekedése miatt erős vérzés, életet veszélyeztető állapot alakulhat ki. Ha a menstruáció elmaradása után két-három héttel egyoldali, görcsös alhasi fájdalom jelentkezik, esetleg eleinte gyengébb, majd erősödő, olykor kávézaccszínű vérzéssel kísérve, feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Ultrahangvizsgálat


Manapság már rendelkezésre állnak olyan érzékeny terhességi tesztek, amelyekkel a méhen kívüli terhesség esetén valamivel alacsonyabb terhességi hormonszint is kimutatható, az ultrahangvizsgálat pedig pontosítja a diagnózist, hiszen megállapítható, hogy a méh belsejében található-e az embrió, vagy sem.
Az esetek egy részében magától elhal a rossz helyen beágyazódott, ezért hosszú távon életképtelen embrió (ezt a folyamatot bizonyos gyógyszerekkel is segíteni lehet), ellenkező esetben azonban műtéti beavatkozásra van szükség. A méhen kívüli terhesség kockázatát háromszorosára emeli a dohányzás.

A kismedencei szervek fertőzéses, gyulladásos állapota, például a chlamydiafertőzés hegesedést, összenövést okozhat a petevezetékben és méhkürtben, ezzel akadályozza a megtermékenyült petesejt vándorlását a méh felé. Mesterséges megtermékenyítés esetén is emelkedik a méhen kívüli terhesség kockázata.
A részletesebb ismeretekért nézd meg animációnkat!

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések