Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Amikor a nyákdugó távozik

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 4. | Frissítve: 2021. március 29.

Forrás: Kismama magazin

A szülés előtt pár nappal előfordulhat, hogy enyhe, nyákos vérzést észlel, görcs és fájdalom azonban nem jelentkezik.

Amikor a nyákdugó távozik

Ez még nem biztos, hogy a szülés kezdete, csak a nyákdugó távozik. Ez az esemény általában két-három nappal előzi meg a szülést, de változó és kiszámíthatatlan, hogy mikor indul meg a szülés. Lehet, hogy egy héttel, pár nappal korábban távozik, mint ahogy majd megindul a szülés, de az is lehet, hogy nagyon közel, órákon belül megindul a folyamat. Gyakran csak a vajúdás közben vagy burokrepesztéskor távozik. Azt sem egyben teszi, inkább darabokban esik ki.
Maga a nyákdugó a méhnyakban található mirigyekben termelődő, besűrűsödött nyák, amely véd a felszálló kórokozók ellen, a külvilágtól. Amikor a méhszáj tágulni kezd, a nyákdugó kiesik a hüvelyen keresztül, de az is lehet, hogy tágul ugyan a méhszáj, mégsem távozik a nyákdugó.
A nyákdugó barnás-vöröses színű, nyálkás, kocsonyás állagú. Gyakran rózsaszín vagy barnás folyás, pecsételés előzi meg a kiesését.
A szülés közeledtével a jóslófájások is megjelenhetnek, de ha sűrűsödnek a kontrakciók és szabályossá alakulnak, akkor bizony elindult a vajúdás.
Önmagában azonban a nyákdugó távozása még csak jelzés, semmiképpen nem kell rohanni a kórházba vagy értesíteni az orvost.
Orvost akkor kell értesíteni, ha a nyákdugó kiesését követően élénk vérzés van, vagy a 37. hét előtt távozna.
Kapcsolódó cikkeink szülés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések