Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Alvással is csökkentheted a terhességi cukorbetegség kockázatát

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 25. | Frissítve: 2019. április 26.

Forrás: babaszoba.hu

Azoknál a nőknél, akik éjszakánkéként kevesebb mint hat órát aludtak, 2-3-szor nagyobb volt a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata mint azoknál, akik hosszabb ideig aludtak.

Chicagói kutatók 8 olyan vizsgálat eredményét vetették össze, ami az alvás időtartamáról és a terhességi cukorbetegségről készült és több mint 17 000 terhes nőt érintett. Emellett négy másik, olyan vizsgálat eredményeit is górcső alá vették amiben 300, terhességi cukorbetegségben szenvedő nő alvási megfigyelései és a vércukorszint adatai szerepltek.
Néhány tanulmány elektronikus eszközökkel mérte, hogy a nők mennyi ideig aludtak, míg mások a kutatásban szereplő alanyoktól kérték be az általuk rögzített feljegyzéseket az alvási idejükről. Az eredmény mindkét módszernél hasonló volt, azoknál a nőknél, akik éjszakánkéként kevesebb mint hat órát aludtak, 2-3-szor nagyobb volt a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata mint azoknál, akik hosszabb ideig aludtak.
A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség - gesztációs diabétesz - 30%-kal növeli a koraszülés, 40%-kal a császármetszés, és 70%-kal a preeklampszia/eklampszia előfordulását.
Jóllehet, a kutatások nem bizonyítják, hogy az alváshiány okozhatja a terhességi cukorbetegség kialakulását, de rámutat, hogy egyértelműen kimutatható a kapcsolat az alvás, vagy annak hiánya és a betegség között.
A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a terhességi diabétesz összefüggésben lehet a hormonális változásokkal és a szervezet gyulladásával, melyet az alváshiány okoz, ami inzulinrezisztenciához és magas vércukorszinthez vezethet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések