Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Álmatlanság a koraterhességben: mit lehet tenni ellene?

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 17. | Frissítve: 2021. június 19.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség első heteiben nagyon gyakoriak az alvászavarok, melyeknek oka főként a hormonszintek megváltozásában keresendő. Mit tehetünk az álmatlanság ellen, hogyan pihenheti ki magát minél jobban a kismama?

Az első trimeszterben megnő a progeszteron nevű hormon mennyisége a szervezetben, ez az egyik oka, hogy a kismama sokkal fáradékonyabbnak érzi magát, és (ha teheti) napközben is szívesen szunyókál egy kicsit. Ez azonban felboríthatja a megszokott pihenési ritmust, melynek következménye az, hogy éjjel nem tudunk elaludni. A hormonális változások mellett az alvászavar oka lehet többek között még a szorongás és a stressz, az éhség, a hányinger, a túl fűszeres ételek vagy éppen az, ha a kismama egyszerűen nem találja a "tökéletes" testhelyzetet az alváshoz.
Sok kismama nem tud aludni a terhesség alatt

Mit tehetünk az álmatlanság ellen?

Ügyeljünk a megfelelő alváshigiéniára, alakítsunk ki jó szokásokat! A rituálék, szokások azt az üzenetet közvetíthetünk az agyunknak, hogy eljött a lefekvés ideje. Ilyen szokás lehet például a kellemesen meleg fürdő lefekvés előtt, a naplóírás vagy egy csésze nyugtató tea. A hálószobánk legyen minél kényelmesebb, kellően hűvös és sötét! Lefekvés előtt alaposan szellőztessünk ki! Lefekvés előtt egy órával lehetőleg már ne használjuk a tabletet, okostelefont vagy számítógépet, mert a képernyőkből áradó kékes árnyalatú fény befolyásolhatja az alvásunkat. 
Altatók helyett próbáljunk ki természetes, növényi eredetű étrend-kiegészítőket - ám mindenképpen egyeztessünk ezekről a nőgyógyászunkkal! Az elalvást segítheti például a melatonin, de bizonyos esetekben a vas és a folsav is jótékony hatású lehet (nem is beszélve arról, hogy ezekre egyébként is szüksége van a fejlődő magzatnak).
Érdemes valamilyen relaxációs technikát is elsajátítani, ezek segítenek megszabadulni a nap közben felgyűlt stressztől - vagyis főként azoknak lehetnek előnyösek, akik azért nem tudnak elaludni, mert állandóan gondolkoznak, aggodalmaskodnak valamin. Egy 2015-ös kutatásból például kiderült, hogy a meditáció és a jóga egyaránt hatékony segítséget nyújthatnak az álmatlanságtól szenvedő kismamáknak.
Az egyik legfontosabb tanács a kismamáknak, hogy amíg csak lehet, maradjanak aktívak, mozogjanak rendszeresen. Ennek számos előnye van, a terhesség alatti szövődmények rizikójának csökkentésétől a hátfájás megelőzéséig, és természetesen az álmatlanság elleni hatását is ide sorolhatjuk. 
(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések