Terhesség

Almási Balogh Pál Kórház, Ózd

Országos viszonylatban Borsod megyében található a legtöbb bababarát címmel rendelkező kórház. Ezúttal Ózdon jártunk.
2010. Október 17.

Meglepő csönd és nyugalom fogad a szülészeten. A háború után, 1949-ben épült kórház falai között ritkán hangzik föl csecsemősírás. De nem azért, mintha itt nem születne elég kisbaba!

– Tavaly több mint hétszáz gyerek jött világra az osztályon – mondja dr. Fábián Imre osztályvezető főorvos.

– Orvosaink, bár kevesen vannak, és nem is a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, legjobb tudásuk szerint dolgoznak. Ketten képzett homeopaták.

Epidurális érzéstelenítésre nagyon ritkán, évente mindössze három-négy alkalommal kerül sor, noha több szülész is tudja alkalmazni. Itt inkább a természetes fájdalomcsillapítási módokat részesítik előnyben.- Mivel ez kis kórház – mondja Fábián főorvos -, rugalmasak lehetünk, mindent meg lehet beszélni, és igyekszünk is a mamák kedvében járni.

A szülésznőválasztás nem jellemző, de volt már rá példa. Császármetszésnél megoldható lenne, hogy az apa is bent legyen a műtőben, de jobban beválik, ha ablakon át tartják a kapcsolatot. Amint a babát kiemelik, az édesanya arcához érintik, majd a műtét befejezéséig az édesapa babusgathatja, s akár az egyre népszerűbb “szőrkontaktusra” is van lehetőség, ami nagyon fontos. Ilyenkor az apa meztelen mellkasához bújik az újszülött mindaddig, míg az anya meg nem kaphatja a picit. Az első szoptatásra sima szülésnél már a szülőszobán sor kerül, császármetszést követően pedig a műtét után mintegy fél órával.

Akár természetes úton, akár császármetszéssel szült az anya, azonnal a gyermekágyas szobába kerül, ahol minden percüket együtt tölthetik a babával. Így jobban beindul a tejtermelés, és ügyesebben szopnak a picik.

Almási Balogh Pál Kórház, Ózd

– Nálunk alig fordul elő kezelést igénylő sárgaság – meséli dr. Kós Csaba, a gyermekosztály vezetője. – Ez az igény szerinti szoptatás két évtizedes gyakorlatának köszönhető. Egyéb probléma is ritkán adódik: az újszülött képes szabályozni saját vércukorszintjét, ha nem avatkozunk be cukros víz itatásával, az élettani súlyesés értékelésénél pedig mindig figyelembe vesszük, hogy hol tart az anya tejtermelése. Ha már beindult, többnyire nincs miért aggódnunk – mondja a főorvos.

Azokat az újszülötteket, akiknek kisebb problémájuk adódik születésük után, például antibiotikumos kezelésre, infúzióra van szükségük, helyben el tudják látni. Az intenzív ellátásra szoruló kisbabák Miskolcra kerülnek, a megyei kórházba.

Tények, adatok

  • 2010-től bababarát a kórház.
  • 2009-ben az éves születésszám 753 volt.
  • A császármetszés aránya 25,7 százalék.
  • Farfekvésnél császármetszést alkalmaznak.
  • Van lehetőség hüvelyi szülésre korábbi császármetszés után.
  • A két szülőszoba közül az egyik kétágyas, a másik olyan egyágyas, amelyben labda, bordásfal és szülőszékké alakítható ágy segíti a szülést.
  • Három négyágyas és négy egyágyas (VIP) kórterem van.
  • Éjjel-nappali rooming-in szolgáltatás
  • Terhespatológia
  • Nincs koraszülött intenzív részleg.

A cikket, más izgalmas témákkal együtt – a Kismama magazin októberi számában olvashatod

Forrás: Kismama magazin