Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Állandó fáradtság az ünnepek után? Vérszegénység is okozhatja

Szerző: Babaszoba.hu

2021. január 6. | Frissítve: 2021. december 29.

Forrás: babaszoba.hu

Ha úgy érzed, hogy a fáradtság túl sokáig elhúzódik, akkor érdemes vérszegénységre is gyanakodnod. Milyen tünetek utalhatnak még rá?

A karácsonyi ünnepek bár sok helyen nem a megszokott formában zajlottak idén, ennek ellenére a legtöbben még így is napokig sütöttek, főztek, teljes erőbedobással készültek. Természetes, ha ekkor az ember kifárad, energiaszintje lecsökken, amin a januári munkakezdés sem segít. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa azonban felhívja arra a figyelmet, ha úgy veszed észre, hogy ez az állapot túl hosszú ideig tart, akkor meglehet, hogy vérszegénység áll a háttérben.

Miért okoz fáradtságot a vérszegénység?

A vérszegénységnek több típusa létezik- ezek közül a leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, melyre tünetek híján olykor csak vérvétel során kerül sor, de gyakori, hogy nem múló, nagyfokú fáradtság hívja fel rá a figyelmet. Hogy mégis mi köze van a fáradtságnak a vérszegénységhez? Röviden az, hogy elegendő vörösvértest/hemoglobin híján a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez, emiatt a szervezet nem képes tökéletes működésre, nincs üzemanyag. Ennek első tünetei közt a fáradtság szerepel, de gyanúra adhat okot a gyakori fejfájás, szédülés, sápadtság és a bőr/haj szárazsága is.
A vashiány fáradtságot okoz (Fotó: iStock)

A meggondolatlan diéta eredménye is lehet

Vashiányos vérszegénység több okból is kialakulhat. Ilyen például a valamilyen felszívódási zavar, vérzések, fokozott vasszükséglet (pl.terhesség során), valamint nem megfelelő táplálkozás.
Az új évi fogadalmak közül az egyik leggyakoribb az, hogy leadjuk a felesleges kilókat. Az elhatározás jó, hiszen ezzel csökkentőek a túlsúly következtében kialakuló betegségek esélye (pl.diabetes, szív-és érrendszeri betegségek), ám vannak, akik drasztikus diétába és a fokozatosságot, átgondoltságot mellőző edzésbe kezdenek. Ennek hatására pedig nagy eséllyel vashiány, később pedig vérszegénység lép fel, mivel így a szervezet nem jut elegendő vashoz. (Ez az oka annak is, hogy olyan gyakori a vashiány a vegetáriánusok között, mivel a vas legjobban az állati eredetű táplálékokból képes a legjobban felszívódni).

A vas pótlásával visszanyerheted az energiádat

Amennyiben laborvizsgálattal bizonyosságot nyer a vashiányos vérszegénység, fontos az állapot okának felderítése, valamint a vas pótlása- mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. Enyhébb esetben ez megtörténhet megfelelő étkezéssel (akár dietetikus segítségével), ám ha ez nem elegendő, úgy gyógyszeres terápia, esetleg vénás vaspótlás indokolt. A vasraktárak felöltésével a zavaró tünetek rövid időn belül megszűnnek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések