Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Albert Schweitzer Kórház, Hatvan

Szerző: Rózsa Ibolya

2011. május 14.

Forrás: Kismama magazin

A hotelépület jól felszerelt gyermekágyas osztályán pihenhetnek az újdonsült édesanyák.

Érkezésünkkor a főorvost szüléshez hívják, ezért a részlegvezető főnővér, Palóczné Hornyák Margit gondjaira bíz minket.
- Szülésre felkészítő tanfolyamunkat részben egy gyöngyösi védőnő tartja, aki kérdésekre is készségesen válaszol. Az apás szülés feltétele, hogy legalább egyszer részt vegyen a pár mindkét tagja a szülőszoba-látogatáson. Az újszülöttet megtörülgetjük, egy percre az édesanyja hasára tesszük, ezután következik a mérés, nyákszívás, szemcseppentés, fürösztés. Utána két órát apával együtt töltenek a szülőszobán, majd a kisbaba lekerül az újszülöttosztályra.A babáknak adaptálódniuk kell, ami időbe telik, ezért figyeljük őket. A gyermekgyógyászok járnak át hozzánk. Ők engedélyezik, hogy másnaptól együtt legyen anya és csecsemő. Ha ügyes a baba, és nem fáradt el egy elhúzódó szülésben, akkor már a szülőszobán mellre kerülhet. Császármetszés után az anya 24 órán keresztül az őrzőben van, a babát kiviszik hozzá, de inkább csak másnap kerül mellre, mert az anya nem emelheti a fejét. Addig cukros vizet kap az osztályon. Tíz-húsz milliliter kerül a cumisüvegbe egyszerre.
- Arra törekszünk, hogy szoptassanak az anyák - ezt már Judit, a csecsemősnővér mondja. - Ha nagyon sírnak a babák, műszakonként egyszer megetetjük őket egy kis tápszerrel. Nyugtatócumit is adunk, ha igénylik, és ezt ajánljuk a mamáknak is.
A visszaérkező főorvos, dr. Lövey János megmutatja a szülőszobát, és elmeséli, hogy százötven éves mélyponton van a szülésszám.
- Jelenleg négy orvos dolgozik családias hangulatú szülészetünkön, és két külsős kolléga segíti munkánkat. Hagyom őket dolgozni, konzulensi stílusban támogatom a munkájukat. Arra törekszünk, hogy a szülés minél természetesebben, minél aktívabban folyjon, de van lehetőség fájdalomcsillapításra is. Csak a 41. hét után indítunk szülést. Jó fájásokkal inkább sétáltatjuk a kismamát, akkor is, ha CTG vagy infúzió van bekötve. A szakrendelőt szeretnénk fellendíteni, személyi és szakmai színvonalát már emeltük. A műtő és a szülőszoba felújítása szerepel terveink között.

Tények, adatok:
Éves születésszám: 387
A császármetszés aránya: 34 százalék
Egy kétágyas szülőszoba van, az ágyakat paraván választja el egymástól.
Bordásfal, labda segíti a vajúdást, lehet zuhanyozni, zenét hallgatni.
Szülésznőválasztás lehetséges.
Terhespatológia van.
Borotválás van, de megbeszélik a kismamákkal, hogy lehetőleg úgy érkezzenek, hogy a gát környékét leborotválták.
Ha van idő rá, sor kerül beöntésre.
A gátvédelmet szorgalmazzák.
A gyermekágyas szobák egy része (2 egyágyas és 1 háromágyas) nappali rooming-in, más része (2 négyágyas) pedig hagyományos rendszerben működik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések