Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A víz alatti szülés veszélyei

Szerző: Babaszoba.hu

2014. április 1. | Frissítve: 2016. március 9.

Forrás: Medipress

A két legnagyobb amerikai orvosi szervezet szerint a szülőmedence ugyan járhat némi előnnyel a szülő nőkre nézve a vajúdás korai szakaszában, a víz alatti szülés azonban súlyos egészségügyi kockázatoknak teheti ki az újszülötteket.

A víz alatti szülés veszélyei

Az Amerikai Szülész- Nőgyógyász Kollégium (ACOG) és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) közös nyilatkozatát a rendelkezésre álló szakirodalom elemzése alapján készítették.
"Sok szülészeti osztályon található szülőmedence a vajúdó nőknek, és egyeseknek enyhülést nyújthat a belemerülés a vízbe" - mondta a sajtótájékoztatón az ACOG szóvivője, dr. Jeffrey Ecker. "Fontos leszögezni azonban, hogy a vízben vajúdás nem ugyanaz, mint a víz alatti szülés. Míg a vajúdásnak lehetnek előnyei, a víz alatti szülés nem jár egyértelmű előnyökkel, és mindenkinek tisztában kell lennie az ezzel járó ritka, de súlyos következményekkel az újszülött egészségére nézve."

Az ACOG/AAP nyilatkozat szerint a víz alatti szüléssel kapcsolatos egészségügyi veszélyek közé tartozik többek között a fokozott fertőzésveszély az anya és a csecsemő esetében egyaránt, a csecsemő testhőmérsékletének nehéz kontrollálása, a köldökzsinór károsodásának fokozott kockázata, a víz belégzésével összefüggő légzészavarok és az esetleges görcsrohamok a születés után.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a vízben szülést lehetővé tevő kórházaknak több szigorú óvintézkedést is meg kell tenniük a csecsemő egészségének is biztonságának szavatolására. Ide tartozik például az alkalmas nők kiválasztása, a szülőmedencék megfelelő tisztítása és karbantartása, az infekciókontroll eljárások végrehajtása, a vízbe merülő nők folyamatos megfigyelése, és a szülő nők eltávolítása a medencéből, ha kétségek merülnek fel az ő vagy gyermekük biztonságát illetően.

Az Obstetrics & Gynecology 2014-es online kiadásában megjelent nyilatkozat szerint víz alatti szüléseket csak megfelelően kialakított klinikai környezetben, a szülők tájékozott beleegyezésével szabad végrehajtani.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Tervezd meg a szülésedet!
 • Mindjárt megszületik!
 • Otthonszülés a kórházban

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések