Terhesség

A vetélések és a koraszülések egy része elkerülhető

A teherbeesések egy része sajnos vetéléssel ér véget, mely leggyakrabban az első trimeszterben fordul elő. Ennek oka sok minden lehet, ám előfordulhat, amikor felderítetlen véralvadási probléma áll a hátterében.
2017. Január 17.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont váralvadási specialistája szerint azonban mind a vetélés, mind a koraszülés elkerülhető lenne, ha az illető megfelelő véralvadásgátló terápiában részesülne.

Vérrögök okozta vetélés és koraszülés

Várandósság során a kismama szervezete igen komoly fizikai és hormonális változásokon megy keresztül. Ilyen például az, hogy megnő az alvadási faktorok aktivitása, hogy elkerülhető legyen a szülés alatt a nagyobb vérvesztés. A legkorábban elöregedő, majd elpusztuló szervünk a méhlepény. Ha a terhesség alatti öregedése (ez számos okból bekövetkezhet) felgyorsul, akkor a magzat lepényi erei betrombotizálódnak és a magzat nem kap elég vért és alultáplált lesz, vagy el is halhat. Ez vetéléshez és koraszüléshez is vezethet.

A kockázatot tovább fokozza, hogy a méh és a növekvő magzat túl nagy nyomást gyakorolhat a medence vénáira.

Természetesen nem minden várandós anyukánál lép fel a probléma, azonban lényegesen megnöveli a rizikót, ha az illetőnél egyéb trombózis-provokáló tényezők is fennállnak. Fokozott a veszélyt jelent pl. a diabetes, a magas vérnyomás, a pitvarfibrilláció és bizonyos genetikai defektusok (pl. Leiden/MTHFR mutáció, megnövekedett homocisztein érték, ProteinS/C magas szintje).

A vetélések hátterében gyakran figyelhető olyan genetikai mutáció, amely fokozza a vérrögök kialakulásának kockázatát, ugyanis a keletkező thrombus elzárhatja a véráramlás útját a magzathoz, így az nem jut elegendő oxigénhez, tápanyaghoz. Egyszerre több ilyen zavar is előfordulhat, ekkor a rizikó még nagyobb- magyarázza Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont váralvadási specialistája, aki a páciensek visszajelzése alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat.

Teherbeesés előtt érdemes genetikai vizsgálatot végeztetni

A fokozott trombózis rizikó gyakran már a teherbeesés előtt megmutatkozik (pl. mélyvénás trombózisként), ám az is lehet, hogy a várandósság alatt szembesül az illető az állapottal. A professzor ezért azt tanácsolja, még a teherbe esés előtt – de egy esetleges vetélés után mindenképp- végeztessen az illető genetikai vizsgálatot!

Amennyiben fennáll ilyen probléma, úgy szakorvosi javallatra véralvadásgátló terápia szükséges (LMWH injekció formájában), mivel ekkor az a feladatunk, hogy minél tovább nyitva tartsuk a lepényi ereket, melynek segítségével csökkenthető a vetélés, és a mélyvénás trombózis kialakulásának esélye. Így ugyanolyan „megszületési esélyt adunk ezeknek a babáknak, mint a többinek- mondja prof. Blaskó György.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Koraszülést, halvaszülést okozhatnak a szájüregi baktériumok
  • A koraszülés veszélye időben felismerhető
  • Forrás: Trombózisközpont