Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A vetélés kockázata a terhességgel együtt változik

Címkék:

vetélés

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 14. | Frissítve: 2019. május 17.

Forrás: babaszoba.hu

Gyakran következik be vetélés a terhesség során, különösen az első trimeszterben. A terhesség előrehaladtával azonban a vetélés kockázata is változik.

A vetélés kockázata a terhességgel együtt változik
A terhesség első 20 hetében bekövetkező vetélés gyakori: becslések szerint minden sikeres fogantatás 30-40 százaléka vetéléssel végződik - állítja Helain Landy, egyetemi tanár, a Georgetown Egyetemi Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszékének vezetője.
A vetélések több mint 80 százaléka a terhesség első harmadában következik be.
A vetélések kockázata a terhesség előrehaladtával csökken, az első trimeszter végétől csökken - mondja Dr. Michele Hakakha. A terhesség 14. hetétől a vetélés kockázata drasztikusan csökken. Az első trimeszterben, ha a magzatnak van szívverése és megfelelő méretű, akkor is sokkal kevesebb az esély a vetélésre.
Vetélés után a nők döntő többsége (85 százaléka) képes újból teherbeesni és egészséges kisbabát szülni. A legtöbb vetélés véletlenszerűen következik be, ne vezethető vissza semmilyen okra, így nem is befolyásolja a későbbi teherbeesést. Két vetélés után is csak enyhén emelkedik egy újabb vetélés kockázata, sok orvos ilyenkor sem kezd vizsgálatokba (méhproblémák, hormonhiány, krónikus betegségek vizsgálata).
A vetélés kockázati tényezői:
  • Anyai életkor: az anyai életkor befolyásolja a vetélés kockázatát, egy negyvenéves nő esélye a vetélésre 40 százalék.
  • Általános egészségi állapot: nem kezelt cukorbetegség, pajzsmirigy-rendellenesség, autoimmun betegségek, véralvadási zavarok, dohányzás,droghasználat, alkoholfogyasztás,
  • Korábbi vetélések: két vetélés után 28, három vetélés után 43 százalékkal nő a vetélés kockázata

(Cikk forrása a parents.com cikke)

Kapcsolódó cikkeink vetélés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések