Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A vashiány minden harmadik terhesség esetén komplikációkat okozhat

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 28. | Frissítve: 2016. július 31.

Forrás: Medipress

A várandós nők mintegy 35 százalékának kell komplikációkkal számolniuk - például vetéléssel és koraszüléssel - a vashiány következtében - tudhatjuk meg a European Journal of Endocrinology című szaklapban publikált friss kutatásból.

A vashiány minden harmadik terhesség esetén komplikációkat okozhat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ népességének mintegy 30 százaléka vérszegény. A vérszegénység egy sajátos formája a vashiány, amelynek során a szervezet alapvető ásványokban, főként vasban szenved hiányt. A vas a bárányhúsban, a babban, a magokban, az aszalt gyümölcsökben található meg a legnagyobb arányban.
Vashiány esetén a szervezet nem termel elég hemoglobint: ez az a fehérje a vörösvérsejtekben, amely az oxigént segít eljuttatni a tüdőből a testszövetekbe. Ha a vasszint nem megfelelő, az ember fáradtnak érzi magát, nincs elég energiája, nem kap rendesen levegőt, de tapasztalhat mellkasi fájdalmat, szívproblémát is, és általában sápadtabb az átlagnál.
A kutatást vezető Dr. Kris Poppe, a belga Saint-Pierre Egyetemi kórház igazgatója szerint a vashiány különösen terhesség idején veszélyes, hiszen ilyenkor az ajánlott 18 mg helyett 27 mg vasra van szüksége a szervezetnek (férfiak esetében a napi ajánlott vasbevitel 8 mg). A nők terhesség idején azért is van szükségük több vasra, mert a magzat és a placenta fejlődéséhez több vérsejtre van szükségük.
A szakemberek 1900 nőt vizsgáltak terhességük során. Eredményeik szerint a nők 35%-a szenvedett enyhébb vagy súlyosabb vashiányban. Az is kiderült, hogy a komplikációk esélye megnő vashiány esetén, ezért különösen érdemes odafigyelni a megfelelő vasbevitelre.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések