Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A várandós nők influenza elleni oltása a babát is védi

Szerző: Babaszoba.hu

2010. október 8. | Frissítve: 2015. december 14.

Forrás: MTI

Kisebb eséllyel kerültek kórházba légzőszervi betegség miatt életük első hat hónapjában azok a csecsemők, akik anyját várandósan beoltották influenzavírus ellen - közölték amerikai kutatók.

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányba két amerikai őslakos rezervátumban élő, összesen 1160 anya-gyerek párost vont be Angelia Eick és kutatócsoportja. Az amerikai őslakosok közösségeiben a gyerekek a szokásosnál nagyobb arányban kapnak el súlyos légzőszervi fertőzéseket, mint az amerikai átlagnépesség körében.
A követéses vizsgálat három influenzaszezonban kísérte nyomon az anyákat és csecsemőiket. A tanulmányban résztvevőktől vért vettek az influenzaszezonok előtt és után, valamint figyelték náluk az influenzaszerű tünetek megjelenését.

A baba születését követő influenza szezonban a beoltott anyák csecsemői 41 százalékkal kisebb eséllyel fertőződtek meg a laboratóriumi vérvizsgálatok szerint, és 39 százalékkal kisebb valószínűséggel kerültek kórházba influenzaszerű megbetegedésekkel, mint azok a gyerekek, akik anyja nem kapott influenza elleni védőoltást.

A kutatók azt is megállapították, hogy az oltott anyák újszülöttjeinek vérében magasabb volt az influenzavírusok elleni antitestek aránya születéskor, valamint 2 és 3 hónapos korban is.

Az influenza elleni oltás a babát is védiA témához kapcsolódó cikkek:
 • Újabb kötelező védőoltás: a gyerekeket védi!
 • A leggyakoribb kérdések az oltásokkal kapcsolatban
 • Oltások: tévhitek és összeesküvés-elméletek

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések