Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A várandós kismamák influenzaoltása megvédheti csecsemőiket is a betegségtől

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 5. | Frissítve: 2017. november 17.

Forrás: MTI

Jelentősen csökken az influenza kockázata életük első hat hónapjában azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja védőoltást kapott várandóssága idején - derítették ki az amerikai Utah-i Egyetem kutatói.

A várandós kismamák influenzaoltása megvédheti csecsemőiket is a betegségtől

A Pediatrics gyermekgyógyászati folyóirat internetes kiadásában közzétett tanulmányuk szerint a laboratóriumban kimutatott influenzás megbetegedések esetében 70 százalékkal kisebb volt a hathónapos vagy annál fiatalabb csecsemők aránya, ha édesanyjukat beoltották várandóssága idején.
A kórházban kezelt influenzások esetében 80 százalékkal volt kisebb az ilyen csecsemők aránya azokhoz képest, akiknek édesanyját nem immunizálták.
Az egészségügyi adatbázisokból az is kiderült, hogy a laboratóriumban igazolt influenzás betegek 97 százaléka olyan csecsemő volt, akinek édesanyja nem kapott védőoltást várandóssága idején.
"Életük első hat hónapjában a csecsemőket nem lehet influenza ellen immunizálni, ezért más védelemre van szükségük ebben az időszakban. Amikor a várandós nő influenzaoltást kap, az nyilvánvalóan előnyös gyermekének is" - idézte Julie H. Shakib adjunktust, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.
A tanulmányban Shakib és kollégái több mint 245 ezer várandós nő és több mint 249 ezer csecsemő egészségügyi adatait tekintették át a 2005 és 2014 közötti évek influenzaszezonjaiban.
A várandós nőknek csak mintegy 10 százaléka - 23 383 - részesült influenzaoltásban, a többieket - 222 003 - nem immunizálták. A vizsgált időszakban a laboratóriumilag igazolt influenzás esetek között 658 csecsemő volt, közülük 638 édesanyja nem kapott oltást. A 658 kisgyermekből 150 került kórházba, közülük 148 édesanyja nem volt immunizált.
A szakemberek szerint eredményeik azt igazolják, hogy minél több várandós nőnek kell megkapnia az influenzaoltást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések