Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A túlsúlyos apák lányai nagyobb eséllyel kapnak mellrákot

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 30. | Frissítve: 2016. július 4.

Forrás: Medipress

Ahhoz, hogy egészséges gyerekek szülessenek, fontos, hogy a férfi kiegyensúlyozott étrendet folytasson és kordában tartsa a súlyát.

A túlsúlyos apák lányai nagyobb eséllyel kapnak mellrákot

Kiderült ugyanis hogy a deréktáji extra zsír megváltoztatja a férfi spermájának DNS-ét, ezért a túlsúlyos apák esetében nő a lánygyerekek esélye a mellrákra.
Kiderült az is, hogy a vékony anyák és a túlsúlyos apák lányai maguk is hajlamosak a túlsúlyra: eleve nagyobb a születési súlyuk, és egész gyerekkorukban megőrzik ezt a többletet. Ez eddig sem volt titokban, ez azonban az első kutatás, amely a lánygyerek későbbi mellrák kockázatait is vizsgálja ebben az összefüggésben.
Minden jel arra mutat, hogy az extra kilók hatására megváltozik a férfi spermájának a DNS-e, ami hatással van a meg nem született lánygyerek szervezetére. A túlsúly a mikroRNS genetikai átírását változtatja meg, ami az apa spermáján keresztül a lánygyerek zsírszövetére lesz hatással.
Az, ahogyan az epigenetikus tényezők hatással vannak az egészségre, egyre inkább bekerül a köztudatba: ebbe a körbe tartoznak a környezeti tényezők által hozott változások is, amelyek a későbbi generációkra is hatással lehetnek.
Nem csak a férfiak, a nők esetében is beszélhetünk erről a hatásról: a túlsúlyos anyák gyerekei maguk is kövéren születnek, és egész gyerekkorban súlyproblémákkal küzdenek majd, és mindez hajlamosíthatja őket a későbbi mellrákra. Az azonban új fejlemény, hogy az apai túlsúly is ilyesfajta kockázati tényezőket hozhat magával.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések