Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A túl sok fruktóz fogyasztása veszélyes terhesség során

2016. május 13.

Forrás: Medipress

A magas fruktóz-tartalmú étrend a terhesség során potenciálisan károsíthatja a placentát, és lassíthatja a magzat növekedését - derül ki a Washingtoni Egyetem friss kutatásából.

A túl sok fruktóz fogyasztása veszélyes terhesség során

A magzat növekedési lassulása következtében későbbi egészségügyi problémák léphetnek fel, amelyek elsősorban az anyagcserét érintik.

A fruktóz a gyümölcsökben természetben előforduló cukor, amely évtizedeken keresztül népszerű volt az élelmiszeriparban, az ételek és az italok ízesítésére. A fruktóz olyannyira széles körbe alkalmazott cukorfajta, hogy az Egyesült Államokban használt édesítőszerek fele ebből a kategóriából kerül ki. Az elmúlt néhány évben számos feltételezés látott napvilágot, miszerint a fruktóz az egyik fő oka a diabétesznek, és a népbetegséggé váló krónikus elhízásnak. Új fejleménynek számít, hogy a fruktóz emellett a terhességre is negatív hatással lehet.
Kiderült azonban, hogy ha allopurinolt kapnak az egerek, ezek a káros hatások kiküszöbölhetők a terhesség során. Az allopurinol egy olyan általános gyógyszer, amelyet köszvény és vesekő kezelésére használnak a gyógyászatban. Azok a nőknél tehát, akik magas fruktóz szinttel rendelkeznek, ezzel a kezeléssel csökkenthetik terhesség során korábban ismertetett kockázatokat.

A Scientific Reports című szaklapban publikált kutatás szerint elengedhetetlenül fontos, hogy többet is megtudjunk arról, miként befolyásolja a fruktóz-szint a terhességet, aminek érdekében további kutatásokra van szükség.

"Egyértelmű, hogy az 1970-es évek óta több fruktózt fogyaszt az ember, mint kellene, és ez számos egyéb probléma gyökere is lehet" - mondja a kutatást vezető
James P. Crane professzor.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Terhesség: az A-vitamin bevitel hatással van a magzat szívére
 • A magzat fejlődése
 • Mi történik odabent? - A petesejttől a magzatig
 • Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések