Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A tévé előtt eszel? Dundibb gyereked lehet!

Szerző: Babaszoba.hu

2014. június 10.

Forrás: Medipress

Elsőre talán meglepő, de egy várandós nő étkezési szokása befolyással lehet leendő gyermeke későbbi súlyára.

Szakemberek megállapították, hogy ha egy nő, miközben babát vár, rendszeresen a tévé előtt étkezik, várhatóan gyermeke megszületése után, őt is tévénézés közben fogja etetni vagy szoptatni. Az a gyerek pedig, aki születésétől fogva ahhoz van hozzászokva, hogy étkezés közben megy a tévé, később maga is átveszi ezt a szokást, vagyis ő is a képernyő előtt ülve fog étkezni, ezáltal pedig ki van téve az elhízás kockázatának.
A kutatást vezető dr. Mary Jo Messito szerint, aki a New York Egyetem Orvosi Karának munkatársa, a fő probléma a gyermeküket tévé előtt etető anyákkal az, hogy gyakran nem veszik észre gyermekük jelzéseit arra nézve, hogy már jóllaktak, így könnyen a túletetés csapdájába esnek. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy azok az óvodások és kisiskolások, akik rendszeresen tévénézés közben esznek, általában rosszabb minőségű ételeket fogyasztanak, kevésbé veszik észre, ha már jóllaktak, és összességében több kalóriát vesznek magukhoz.

A tévé előtt eszel? Nagyobb babád lehet!

A vizsgálat során - melynek eredményeiről az amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiai Társaságának Vancouverben megrendezett éves találkozóján számoltak be a szakemberek - Messito és munkatárasai 189 nőt kísértek figyelemmel azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran étkeztek a tévé előtt a harmadik trimeszterük során, illetve később milyen gyakran etették a három hónapos gyereküket a képernyő előtt. Összességében a gyerekek hároméves koráig kísérték figyelemmel az alanyokat, akik közül 71 százalék számolt be arról, hogy terhesen időnként tévézés közben evett, és egyharmaduk arról, hogy etetés közben is nézte a tévét. Utóbbi elsősorban a 25 év alattiakra és azokra volt jellemző, akik nem kizárólag szoptattak.

Dr. Dimitri Christakis, a Washington Egyetem gyerekgyógyász professzora nem lepődött meg a vizsgálat eredményein, mivel, mint azt kifejtette, minél több tévét néz valaki, annál valószínűbb, hogy minden körülmények között - így evés közben is - él ezzel a szokásával, az étkezés és a tévézés kombinációja pedig köztudottan egészségkárosító hatással van az emberre.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések