Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhességi komplikáció későbbi szívproblémát jelezhet

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 21. | Frissítve: 2017. szeptember 22.

Forrás: Medipress

Azok a nők, akik a terhesség korai szakaszában a preeclampsia tüneteivel találkoznak, nagyobb eséllyel szembesülnek különféle szívbetegségekkel a szülést követően - derül ki egy friss kutatásból.

A terhességi komplikáció későbbi szívproblémát jelezhet

"Fontos volna, hogy ezek a nők rendszeres szív- és érrendszeri szűrésen essenek át és eleget tudjanak a megelőzésről is már a legkorábbi szakaszban" - fogalmaz a kutatást vezető Dr. GianLuca Colussi, az olaszországi Udinei Egyetem munkatársa.
A preeclampsia egy olyan veszélyes vérnyomás-emelkedés, amely a terhesség második felében fordulhat elő. A nők vizeletében gyakran fehérje is megjelenik. Kezeletlen esetben komoly komplikációkhoz vezethet, mind az anya, mind a baba betegségét okozva.
A szakemberek a kutatás során 65 nő szívstruktúráját és funkcióját vizsgálták egy hónappal szülés után. A terhesség előtt egyiknek sem volt magas vérnyomása, de a terhesség során a preeclampsia tünetei mutatkoztak náluk. Harminchét százalékuk a betegség tünetét már a várandósság 34. hete előtt tapasztalta. A kutatásban kontrollcsoportként 16 magas vérnyomással rendelkező nem terhes nő, hat egészséges terhes nő és 30 egészséges nemterhes nő is részt vett.
A két csoport összehasonlításából jöttek ki az eredmények, ami szerint ha a preeclampsia korán jelentkezik, az később nagyobb valószínűséggel vezet anyai szívproblémákhoz. "A fontos az, hogy mind az érintettek, mind orvosaik tisztában legyenek a szülés utáni szívproblémák valószínűségével" - olvasható az egyetem közleményében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések