Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhességi cukorbetegség veszélyei

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 23.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség - gesztációs diabétesz - 30%-kal növeli a koraszülés, 40%-kal a császármetszés, és 70%-kal a preeklampszia/eklampszia előfordulását.

Terhességi cukorbetegség - Milyen veszélyekkel jár?


Francia kutatók, Dr. Sophie Jacqueminet (Pitie-Salpetriere Hospital, Paris) vezetésével, több, mint 700.000 születés adatait gyűjtötték össze, mely a betöltött 28. terhességi hét után történt. Azok között a babák között, akiknek édesanyjánál a terhesség alatt diabétesz alakult ki - 80%-kal gyakrabban fordulnak elő az átlagosnál nagyobb születési méretek, 10%-kal nagyobb a légzőszervi megbetegedések előfordulási aránya, 30%-kal gyakrabban sérülnek meg a születés közben és 30%-kal gyakoribb a szívdefektusok előfordulása - olvasható a Diabetologia-journalon.
Gyakrabban fordul elő elhalálozás a 37. terhességi hét után született újszülöttek körében, ha a kismama terhességi diabéteszes volt. Amennyiben azonban a cukorbetegséget inzulinnal kezelték, már nem volt kimutatható különbség az utóbbi mutatóban. Az inzulinnal kezelt cukorbeteg anyák gyermekei ugyanis hamarabb születtek meg, így kevesebb ideig voltak kitéve magas vércukor szintnek.
Dr. Gerald Bernstein, a New York-i Lenox Hill Hospital diabétesz programjának koordinátora az eredmények kapcsán hangsúlyozta az azonnali és adekvát kezelés fontosságát. A születés közbeni komplikációk csökkentése érdekében elengedhetetlen a korai diagnózis és a határozott, azonnali kezelés.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések