Terhesség

A terhességi cukorbetegség enyhe formában is probléma

A terhességi cukorbetegség vagy gesztációs diabétesz az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik világszerte, és előfordulása egyre növekszik.
2016. Augusztus 31.

A terhességi cukorbetegség enyhe formában is probléma

Holott dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza szerint megfelelő életmóddal és ellenőrzésekkel számos későbbi kockázati tényezőtől mentesülnének a mamák és a babák.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint “Az orvosoknak fel kell világosítaniuk a szülőképes korban lévő nőket a gesztációs diabéteszről, hogy azok terhességük során egészséges életmódot folytathassanak.” A kutatások alapján kiderült ugyanis, hogy azoknál az enyhe terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél, akik valamilyen kezelésben (diéta, mozgás, saját vércukorszint ellenőrzése, inzulin) részesülnek, kisebb valószínűséggel alakul ki terhességi magasvérnyomás (preeklampszia), továbbá kisebb a szülés körüli szövődmények száma is.

Miért alakulhat ki?

– Jelentős részben a megváltozott hormonháztartás felelős a terhességi cukorbetegség megjelenésért, hiszen ilyenkor módosul azon hormonok szintje, amelyek befolyásolják a vércukorszintet. Természetesen nagy változáson megy keresztül a nemi hormonok szintje is, amelyek szintén hatással vannak a cukoranyagcserére – mondja dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. – Fokozza ezt a hatást a megváltozott méhlepény is: olyan anyagokat termel, amelyek bontják a legerősebb vércukorszint csökkentő hormont, az inzulint. Mindezek a hatások együttesen eredményezik, hogy a szervezet kevesebb cukrot tud lebontani, így tehát mindenképpen növekszik a gesztációs diabétesz kockázata.

A magzatot is veszélyezteti

Az anyai cukorbetegség a magzat fejlődését is veszélyezteti, többek közt azért, mert az erek falára, így a méhlepény ereire is hatással van. Emiatt a baba esetleg nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, és súlyos cukorbaj esetén a magzat fejlődése visszamarad. Ez azonban csak igen ritkán, súlyos betegség esetén fordul elő. A jóval gyakoribb következmény a nagy súlyú babák születése. Az Ohioi Állami Egyetem Orvosi Központjának kutatásából bebizonyosodott, hogy cukorbetegségben nem kezelt kismamák 14 százaléka 3,6 kilogrammnál nagyobb kisbabának adott életet, míg a kezelt kismamák körében ez az arány csak 6 százalékos volt.

Viszont ha az anya cukorbetegségét korábban bárhogyan kezelték, csak a szülések 1,5 százalékában adódott komplikáció a baba nagy súlya miatt (a túl nagy magzat vállai részben elakadhatnak a szülőcsatornában), szemben a nem kezelt kismamákkal, akiknél 4 százalékban jelentkezett ez a probléma. A nem kezelt kismamák 13,6 százalékánál fordult elő veszélyesen magas vérnyomás, míg a kezeltek körében csak 8,6 százalékban jelentkezett ez a szövődmény. Végül a kezeltek körében a császármetszések száma is alacsonyabbnak mutatkozott (27 százalék: 33,8 százalék).

Melyek a terhességi cukorbetegség tünetei?

Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza szerint a gesztációs diabétesznek az esetek nagy részében nincsenek feltűnő jelei. Az alábbi enyhe tüneteket azonban mindenképpen jelezni kell az orvosnak:

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: Oxygen Medical