Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség tünetei

Szerző: Turbék Ildikó

2016. január 6. | Frissítve: 2017. január 24.

Forrás: babaszoba.hu

Vannak nők, akiknél már néhány héttel a fogamzás után megjelennek a terhesség első jelei. És akadnak olyanok, akik ezekből szinte semmit sem tapasztalnak.

A terhesség tünetei


Azért is érdemes ismerni ezeket a tüneteket, mert viszonylag korán lehet következtetni a terhességre, és minél előbb meg lehet kezdeni a szükséges terhes gondozást.
"Az első terhességemnél csupán a melleimben éreztem feszülést, semmi egyéb korai jele nem volt annak, hogy várandós lettem. Amikor a második gyermekemet vártam, az első trimesztert szinte végig hánytam, reggelente szédültem, gyakran fájt a fejem, a melleim rendkívül érzékenyek voltak és annyira feszültek, hogy szinte szét akartak robbanni.
Én, aki korábban nonstop ittam a tejeskávét, még az illatától is rosszul voltam. Mielőtt még a menstruációm kimaradt volna, éreztem, hogy bizony ezek olyan tünetek, amelyek arra utalnak, hogy sikerült teherbe esnem. Örömködtem is a férjemnek, hogy hiába nem tapasztaltam még a menstruáció kimaradást mégis teljesen biztos vagyok a más állapotban. Aztán persze be is igazolódott, a terhességi teszt pozitívat mutatott, és később a nőgyógyászati vizsgálaton az ultrahang is megerősítette, hogy babát várok."
Ebből az esetből is látszik, hogy nem csak a nőknél nem jelentkeznek egyformán a terhességi tünetek, de két ugyanolyan terhesség sincs.

A terhesség klasszikus tünetei

A menstruáció kimaradása nyilván az egyik legszembetűnőbb jele a terhességnek, de már előtte is lehet gyanakodni, ha a következő jeleket tapasztaljuk. Ezek a terhességi tünetek sem alakulnak ki egyformán, vannak nők, akiknél már rögtön a fogamzás után egy-két héttel jelentkeznek ezek az izgalmas változások, és vannak akiknél csak a negyedik hét körül.

Megduzzadt mellek

A korai terhességben elképzelhető, hogy a mellek megduzzadnak, szúró vagy bizsergő érzés veszi meg kezdetét, a mellbimbó érzékenyebb, sőt még fájhat is. A feszítő érzésnek oka, hogy a terhességi hormonok növelik a mellben a vérellátást. Nehezebb súlyúnak és teltebbnek is érezhetjük, ezáltal a melltartónk is kényelmetlenné válhat, szoríthat és nyomhat éppen ott, ahol előtte nem. Alaki változással a mell felkészül a tejtermelésre.
A mellekkel kapcsolatban történő változás már nagyon korán, két héttel a fogantatás után észrevehető, de legtöbb esetben, akik fájó mellekről panaszkodnak, náluk a negyedik héten jelentkeznek a tünetek. A terhesség előrehaladtával, amikor a test felkészül a szoptatásra, a hormonoknak köszönhetően a mellbimbó és környéke elsötétül.

Szeméremtest és hüvely színváltozása

Ahogy a terhesség halad előre, úgy az egyébként rózsaszín szeméremtest sötét lilás-vöröses színre változhat. Ennek magyarázata, hogy ezen a területen is megnövekedik a vér mennyisége,amit a szövetekbe juttat.
Magasabb mennyiségű hüvelyi folyás is jelentkezhet, ami teljesen természetes és ártalmatlan a babára. Abban az esetben, ha gyulladást észlelünk, esetleges fertőzés üti fel a fejét, kellemetlen szagú lesz, és erőteljes színe,mindenképpen keressük fel nőgyógyászunkat.
Ilyenkor a természetes folyásnál, ha nem kóros, nem javasolt az intim mosakodók használata, és extra kezelést sem igényel, ugyanis egyrészt érzékenyebb lehet a bőrfelület és irritációt okozhat, másrészt felboríthatja a természetes baktériumok egyensúlyát.

Hányinger hányással, vagy anélkül

A terhesség leggyakoribb mellékhatása a hányinger, a fogantatás után három héttel elkezdődhet. A nők mintegy 80% -a megtapasztalja a reggeli hányingert, de akár napközben, éjszaka is előfordulhat hányás. Az első három hónapban a legjellemzőbb. A pontos okai nem ismertek, de valószínűleg az emelkedett terhességi hormonok, a HCG és ösztrogén a felelősek érte. Sok esetben fordul elő, hogy terhesen azok az illatok, szagok, amelyek korábban nem zavartak bennünket, felerősödnek és akár egy kellemetlen, nem jól eső szag is okozhat hányingert.

Fokozott vizelés

Abban az esetben, ha nem történt felfázás, vagy az átlagos napi folyadékfogyasztás mennyisége nem növekedett, és mégis többször járunk pisilni, ez is lehet az első jele a terhességnek. Ahogy nő a méh, úgy egyre jobban nyomja a húgyhólyagot és ez okozhat gyakori vizelési ingert.

Fáradékonyság

Sok nő érzi úgy, hogy iszonyatosan fáradt a korai terhességben. Ebben az első néhány hétben a progeszteron hormon elkezd szárnyalni és ez okozhat álmosságot, kimerülést. Szinte hihetetlen, de a testünk már ilyenkor felkészül arra, hogy támogassa és energiát adjon a baba számára. Nem egy holtbiztos tünete a terhességnek, mivel máskor is érezhetjük magunkat fáradtnak, például stresszes időszakban, de mégis gyakran jár együtt a hányással, hányingerrel és hangulatváltozással.12 héttől ez a fáradság érzés elmúlik, hiszen ekkor a méhlepény teljesen kialakult. A második trimeszterben fittebbek lehetünk, mint korábban bármikor.

Élelmiszer ellenérzés vagy sóvárgás

Az étvágyat illetően nagy változás tapasztalható. Érzékenyebb lehet az orrunk a szagokra, fémes szájízt érezhetünk szánkban. Azzal találhatjuk szemben magunkat, hogy azokat az ételek,amiket korábban kifejezetten szerettünk, most undorral nézünk rá, vagy gyakori lehet az is, hogy általunk eddig nem kedvelt ételt a terhesség idején előszeretettel fogyasztjuk. Ezeket mind a hormonális változások okozzák. Egyes kutatások azt bizonyítják,a női szervezet egyfajta védekező mechanizmusa a romlott, vagy rossz élelmiszerektől. Sztrájkol a baba védelme érdekében.

Egyéb tünetei a terhességnek

Léteznek olyan terhességi tünetek is, amelyek kevésbé ismertek, vagy nem egyértelműek.
 • Enyhe vérzés
 • Előfordulhat, pár csepp vér, vagy kisebb mennyiségű barnás, pecsételő vérzés a terhesség előjele. Nyilvánvaló, hogy a vérzés oka más is lehet, így nem szabad elkönyvelni, hanem orvoshoz kell vele fordulni. Általában a fogantatás 10.-14. napján jelentkezhet és sokkal "könnyebb", rövidebb, kevesebb mennyiségű, mint egy átlagos menstruációs vérzés. Legtöbbször ez hastájon fájdalommentes és szinte csak a fehérneműn vehető észre. Ez a fajta vérzés a megtermékenyített petesejt méhbe ágyazódását jelenti.
 • Görcsölés
 • Ritkább eset, de néhány nő tapasztalhat enyhe, görcsös fájdalmat a méh részen a terhesség korai szakaszában.
 • Hangulati ingadozások
 • Nagyon jellemző, hogy már az első időszakban sokkal érzékenyebbé válik a nő. Egyik pillanatban szokatlanul sírós, a másikban nevetős kedvében van. A hirtelen hangulatváltozásokban is a megemelkedett hormonok a ludasak.
 • Szédülés
 • A terhesség alatt a vérerek kitágulnak és csökken a vérnyomás. Ez bizony okozhat szédülést.
 • Székrekedés
 • A hormonális változások lelassíthatják az emésztést, változásokat okozhatnak a bélrendszerben is, amely székrekedéshez vezethet. A megnövekedett méh mérete is nyomást gyakorolhat az emésztőrendszerre és emiatt is lehet szorulás.
 • Hőemelkedés
 • Viszonylag korai nyoma lehet a terhességnek, ha a reggeli ébredést követően az alap testhőmérséklet megemelkedik. Jellemzően az ovulációt követően lesz hőemelkedés.
 • Fejfájás
 • Több nő is panaszkodik, hogy a hormonváltozás következtében a terhesség alatt migrénes fejfájása van. Akad olyan eset is, amikor a korábban migréntől szenvedett illetőnek éppen a terhessége alatt szűnik meg a panasza és abszolút nem jelentkezik fejfájás.
 • Élénk, rossz álmok
 • Ezen akár mosolyogni is lehetne, de való igaz, hogy rossz, zavaró álmok is jöhetnek éjszaka, nagyon sokszor pedig álmatlanság. Ezekért a "háborgó" hormonok a felelősek.

  Tényleges terhesség

  Ezek az imént felsorolt tünetek nem mindenkinél fordulnak elő, és nem is biztos jelei annak, hogy bekövetkezett a terhesség. Mindenesetre, ha ezek közül a tünetek közül valamely felismerhető, akkor ajánlatos elvégezni otthon egy terhességi gyorstesztet. Abban az esetben, ha a teszt eredménye pozitív, mielőtt a nagy eseményt másoknak is bejelentjük, keressük fel szakorvosunkat, aki ultrahanggal meg tudja 100 % -osan állapítani a tényleges terhességet.

  Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések