Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség nyomja rá a bélyegét a nők bérére

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 18.

Forrás: Qubit.hu

A gyermekszüléssel beszakad a nők bére és a nyugdíjig sem érik utol a férfiakat. Egy átlagos nő 34 évesen keresi a legtöbbet, annyit, amennyit egy férfi 29 évesen.

A terhesség nyomja rá a bélyegét a nők bérére
A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézete, az MTA KRTK KTI által kiadott idei kötet a nők munkaerőpiaci helyzetével foglalkozik. A kutatók olyan kérdéseket vizsgáltak, mint hogy miként változott a nők munkaerőpiaci helyzete, van-e üvegplafon Magyarországon, milyen a nők helyzete a tudományban, vagy például mennyire volt jó ötlet a Nők 40 program - írja a Qubit.hu.
A közgazdaságtudomány mai állása szerint ott születik több gyerek, ahol a nők össze tudják hangolni a munkát és a gyerekvállalást és a gyermekvállalás nem jelenti a szakmai életük végét. A nők munkaerőpiaci helyzete fontos a gazdaságpolitika és a népesedéspolitika szempontjából is.
Magyarországon a gyermek születésével beszakad a nők bére és nyugdíjig sem érik utol a férfiakat. A 3 évnél fiatalabb gyerekek elhelyezése még mindig probléma, ahogy az is, hogy korán kell menni a gyerekekért az intézményekbe, és ez leggyakrabban a nőkre hárul. Ez egyébként régiós jelenség is: a keleti és déli országokban a nők naponta egy-két órával többet dolgoznak fizetett és nem fizetett munkában összesen, mint a férfiak, míg az északi és nyugati országokban mára elhanyagolható a különbség.
A kutatók szerint ösztönözni lehetne a nők korábbi munkaerőpiaci visszatérést és a gyermekvállalást is, ha:
  • 50 százalékkal növekedne a bölcsődei férőhely-ellátottság
  • a családi napköziket ugyanúgy támogatnák, mint az állami ellátóhelyeket
  • az apák hosszabb ideig távol lehetnének a szülés után
  • a társadalmi nézetek átformálódnának az anyák munkavállalásának, illetve az apák gyermeknevelésben való aktívabb szerepvállalásának érdekében
  • a családi adókedvezmény rendszere eltolódna az egyénileg igénybe vehető kedvezmények irányába.
A nők keresete felzárkózott a férfiakéhoz, a férfiak átlagos keresetének 75 százalékáról 90 százalékára növekedett. Érdekes módon, a magasabb iskolai végzettségűek között nagyobbak a bérkülönbségek a férfiak és a nők között, mint az alacsonyabb végzettségűek között.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések