Terhesség

A terhesség korai jelei

Fájó mellek, érzékenység a szagokra - ez csak néhány apró jel abból a sokból, ami arról árulkodik: a kis jövevényt már a szíved alatt hordod.
2016. Október 03.

Még nem tudtál venni terhességi tesztet, de erős a gyanúd, hogy gyermeket vársz? Ha még nem kaptál időpontot az orvosodhoz, kicsit figyeld meg jobban magad, változott-e valami a közérzetedben? Összegyűjtöttük a legtipikusabb jeleit annak, amik arról árulkodnak, hogy bizony, már hordozod a magzatot a szíved alatt.

Légszomj

Kifulladsz, amikor lépcsőzöl? Akkor elképzelhető, hogy babát vársz, a magzatnak ugyanis szüksége van oxigénre a fejlődéshez. Arra pedig készülj fel, hogy a légszomj később sem fog elmúlni, főleg, amikor a növekvő baba elkezd nyomást gyakorolni a tüdődre.

Fájó mellek

Kínzásként éled meg reggelente a melltartó felvételét? Úgy tűnik, mintha nagyobbak lennének a melleid? Ez is a terhesség első jelei közé tartozik. Viselj kényelmes melltartót, vagy ha úgy jobban érzed magad, egyáltalán ne is hordd.

Fáradtság

Már egy teljes oldalt sem bírsz elolvasni este a kedvenc könyvedből és észre sem veszed, hogy elalszol? A fáradtság az első trimeszterre a legjellemzőbb, erről pedig a hormonok tehetnek.

Hányinger

A hányinger általában a terhesség 6. hete környékén jelentkezik, és ami rossz benne, hogy hiába hívják reggeli rosszullétnek, délben és este is, de akár egész nap tapasztalhatod. Rágcsálj kekszet, vagy fogyassz gyömbért, a legtöbb nőnél ezek segítenek csillapítani a kellemetlen tüneteket.

Gyakori vizelés

Nem tudod úgy átaludni az éjszakát, hogy ne kelljen felébredned arra, hogy pisilni kell? A terhesség során a szervezet extra folyadékot termel, ami a húgyhólyagon át távozik.

Fejfájás

A terhesség korai szakaszában gyakran előfordul az is, hogy a kismamát kínzó fejfájás gyötri. Még mielőtt azonban gyógyszert szednél rá, kérd ki az orvosod véleményét!

Hátfájás

Sajnos ez a tünet nemhogy megszűnne a terhesség során, hanem még fokozódik is majd, ahogyan a magzat egyre inkább növöget.

Kívánós lettél…

…vagy éppen undorodsz bizonyos ételektől, amiket eddig szerettél? Nos, igen, ez a legtipikusabb jelek egyike.

Székrekedés és puffadás

A múlt héten még könnyedén belefértél abba a csinos, szűk nadrágodba, most pedig begombolni is alig tudod? A puffadásért a terhesség alatt termelődő fokozott mennyiségű progeszteron a felelős, ami lassítja az emésztőrendszert.

Hangulatingadozás

Kitör a III. világháború, ha a párod nem a szennyestartóba teszi a zokniját? A hormonoktól viselkedsz furcsán, ne ijedj meg. A párodnak pedig egy tiszta pillanatodban magyarázd el a helyzetet, hogy felkészülhessen, micsoda érzelmi hullámvasút is következik az előttetek álló hónapokban.

Érzékeny szaglás

Szinte kilométerekről megérzed az ázott kutyaszőr szagát? A konyhai szemetet elviselhetetlennek tartod? Üdv a kismamák klubjában!

Szédülés vagy ájulás

Az alacsony vércukorszint vagy az alacsony vérnyomás okozhat kábaságot. Figyelj oda, hogy étkezz megfelelően és eleget, valamint igyál is elég folyadékot, hogy ne száradj ki.

Késik

Sok terhességi tünet hasonló a PMS tüneteihez. Azonban ha késik a menstruációd, akkor érdemes elszaladni a gyógyszertárba egy tesztért. Akkor pedig főleg igaz ez, ha a ciklusod eddig szabályos volt.

Forrás: parenting.com

Még több cikk a terhesség jeleiről: