Terhesség

A terhesség alatti vércukorterhelés előrejelzi a felnőttkori cukorbetegséget

A terhesek 3-5 százaléknál jelentkezik terhességi cukorbetegség, az arányok folyamatosan emelkednek A betegség mind az édesanyát mind a magzatot veszélyezteti. A vércukorszűrés eredménye előrejelezheti a felnőttkori, kettes típusú cukorbetegség hajlamát.
2010. Augusztus 15.

A terhesek, akiknek pozitív lett a vércukorterhelésük (a terhesség 26. hete környékén végzett vérvizsgálat során általában kétszer ellenőrzik a vércukorszintet, éhgyomorra, majd 75 gr szőlőcukor elfogyasztását követően 2 óra múlva) nagyobb eséllyel fognak cukorbetegségben szenvedni későbbi életük során – állítja Dr. Gabriel Chodick Izraelből.

A kóros eredménnyel rendelkező kismamák majdnem fele tíz éven belül cukorbetegségben szenvedett – állítja a kutató a cukorbetegséggel foglalkozó szaklapban (Diabetic Medicine ). Statisztikai adatokkal bizonyították azt, amit az orvosok eddig csak tapasztalat alapján sejtettek. Eddig nem léteztek hosszú utánkövetések a legnagyobb rizikócsoportba tartozó nők számára.

Azoknak, akiknek minden vércukorértéke kóros, folyamatos ellenőrzésre lenne szüksége, hogy mielőbb kiderüljön a betegség. Így megelőzhetőek a későbbi szövődmények, a szív- és érrendszer károsodások, a vakság és májrák. 185 ezer vércukorterhelésen átesett izraeli nő adatát elemezték, majd az egészségügyi regiszter segítségével megnézték, milyen gyakorisággal lettek cukorbetegek életük során.

Tíz évvel a vércukorterhelést követően, akinek minden értéke kóros volt, 50 százalékban volt kettes típusú cukorbeteg, azok közül, akiknek csak kevesebb értéke volt kóros, 20 százalék lett beteg. “Ez az első hosszútávú, követéses vizsgálat, mely a kóros vércukor terhelés hosszútávú hatásait vizsgálja” – írták a szerzők.

A terhességi cukorbetegséggel küzdő nőknek orvosuk a diéta mellett tornagyakorlatokat, illetve étrendjük rostokkal és gyümölccsel való kiegészítését javasolja ( a legsúlyosabb esetek számára a diétán túl inzulin kezelést is szükséges). A betegek magzatuk egészsége miatt ezt betartják, de önmaguk miatt már általában nem. A szülés után általában visszatérnek a megszokott életstílushoz és étrendhez, lemondanak az egészséges életmódról.

Izraelben, Amerikában és Európa egyes részein fontolgatják a vércukorterhelés kihagyását a protokollokból. Ez magzati életeket veszélyeztetne. Ráadásul a vizsgálat értékes információt szolgáltat a cukorbetegség jövőbeni alakulásáról is. Jelenleg a terhesek 3-5 százaléknál jelentkezik terhességi cukorbetegség. Amerikában az arányok folyamatosan emelkednek. Az emelkedést gátolhatnánk a kellő szintű ellenőrzéssel és felvilágosítással.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress