Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatti szövődmények növelik a magas vérnyomás esélyét

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 1.

Forrás: babaszoba.hu

A nőknél, akiknek az első terhesség során olyan komolyabb szövődményei voltak, mint a koraszülés vagy a preklampszia, kétszer nagyobb eséllyel alakul ki később magas vérnyomás, mint azoknál, akiknek nem volt ilyen problémájuk, egy új kutatás szerint.

A terhesség alatti szövődmények növelik a magas vérnyomás esélyét (Fotó: iStock)
Néhányaknál akár már 3 évvel később kialakult a magas vérnyomás a terhesség után az American Heart Association Journalban megjelent tanulmány szerint, amelyben több mint 4000 nőt vizsgáltak. A kutatók emiatt úgy vélik, hogy az orvosoknak sokkal jobban kellene fókuszálnia a nők egészségügyi kórtörténetére - a terhességek ideje alattira is -, hogy megelőzzék a későbbi egészségkárosodást, és időben jelezhessék az esetleges kardiovaszkuláris problémák lehetőségét.  
- Korábban azt gondoltuk, hogy hosszú évekre van szükség ahhoz, hogy a magas vérnyomás kialakuljon, a kutatásból azonban kiderült, hogy ez a vártnál sokkal előbb, akár 3 év alatt is megtörténhet - mondta el Dr. David Haas, az Indianai Orvostudományi Egyetem szülész-nőgyógyász professzora, a kutatás társszerzője. Véleménye szerint a kutatás fő üzente az a várandós hölgyekre nézve, hogy figyeljenek oda még jobban az egészségükre a terhesség alatt, egyeztessenek orvosukkal, nőgyógyászukkal a jelenlegi egészségi állapotukról, és győződjenek meg róla, hogy az egészségük a lehető legjobb. Azoknak a nőknek, akik először várnak kisbabát és szövődményeik vannak, a rutin egészségügyi vizsgálatok, mint a vérnyomás, a súly vagy a koleszterin ellenőrzése még fontosabb.
Korábban is készültek tanulmányok, amelyek megállapították, hogy a fiatal anyáknál az olyan kedvezőtlen terhességi eredmények, mint például az átlagnál kisebb születési súly a babánál, a koraszülés, a csecsemő halvaszületése, nagyobb eséllyel járnak későbbi magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegségekkel, mint azoknál, akiknél nem jelentkeztek ilyen problémák a terhesség során - ezek a kutatások azonban visszamenőleg gyűjtött, önbevallásos adatokon alapultak. Az új tanulmányhoz azonban 4484 nő részletes kórtörténetét vizsgálták az első terhességüket követő 2-7 évben, hogy kiderítsék, az eredményeik összefüggésbe hozhatók-e az esetleges kardiovaszkuláris problémáikkal. Az eredmények szerint azon nők 31%-ánál alakult ki később krónikus hipertónia, akiknél legalább egy szövődmény volt tapasztalható a fentiek közül az első terhesség alatt, míg akik nem küzdöttek szövődménnyel, azok közül csak 17% esetében alakult ki ez a betegség. A krónikus magas vérnyomás kialakulásának kockázata a további szövődményekkel még magasabb lett.
Dr. Haas szerint fontos, hogy az orvosok több kórtörténeti információt kérjenek a nők terhesség alatti állapotáról, és fokozott figyelmet fordítsanak az egészségi állapotukra, illetve több tanáccsal lássák el őket az életmódjukkal kapcsolatban. - A vizsgált nők nagy részének fogalma sem volt arról, hogy magas vérnyomása van - tette hozzá. A tanulmányban résztvevő hölgyeket a kutatók tovább szeretnék vizsgálni, hogy megfigyeljék, az évek múlásával hogy változik a hipertónia kockázata, és azt is szeretnék követni, hogy az elhízás, illetve a cukorbetegség kockázatát növelik-e a szövődmények.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések