Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatti súlygyarapodás összefügghet a lányok későbbi növekedési mintázataival

Szerző: Babaszoba.hu

2022. február 14.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség első és utolsó hónapjaiban bekövetkező gyors súlygyarapodás kulcsszerepet játszhat a gyermekek és serdülők súlyfelesleg kialakulásában - legalábbis akkor, ha ezek a gyermekek lányok.

A terhesség alatti súlygyarapodás összefügghet a lányok későbbi növekedési mintázataival (fotó: Getty Images)
Az Obesity című folyóiratban közzétett tanulmányban táplálkozástudományi kutatók több mint 300 terhes nőt vizsgáltak, és gyermekeiket 5 és 14 éves koruk között követték nyomon. A kutatók a terhesség alatti súlyváltozás mintáit összevetették a gyermekeik testtömegindexének (BMI), derékkörfogatának és testzsírszázalékának gyermekkorban és korai serdülőkorban bekövetkező változásaival.
"Meg akartuk érteni, hogy a terhesség alatti különböző súlyváltozási minták befolyásolják-e a gyermek növekedését, illetve a gyermek súlyfeleslegének kialakulását" - mondta Beth Widen, a UT Austin táplálkozástudományi tanszékének adjunktusa. "A fiúk esetében nem igazán láttunk olyan nagy különbséget a terhességi hízás és a gyermek testméretének, súlyváltozásának mintázatában. A lányok esetében azonban feltűnő különbségeket találtunk. Ez azt mutatja, hogy a nemek között különbségek vannak a gyermekkori növekedés ezen területén."
A terhesség alatti súlyváltozás ebben a vizsgálatban négy különböző mintát követett. A vizsgálatban részt vevő terhesek első csoportja az első trimeszterben fogyott, a második trimeszterben mérsékelten, a harmadik trimeszterben pedig gyorsan hízott. A második csoportban mindhárom trimeszterben lassú súlygyarapodás volt tapasztalható. A harmadik csoportban az első trimeszterben lassú súlygyarapodás volt tapasztalható, a terhesség végéig pedig mérsékelt súlygyarapodás. Az utolsó csoportban az első trimeszterben gyors súlygyarapodás következett be, majd a második trimeszterben lassú, a harmadik trimeszterben pedig mérsékelt súlygyarapodás.
A kutatók megállapították, hogy a vizsgálat negyedik csoportjába tartozó nőktől született lányok - akik a terhesség elején és végén gyorsabban híztak - rendelkeztek a legmagasabb testtömegindexszel, a legnagyobb derékkörfogattal és a legmagasabb testzsírszázalékkal 5 és 14 éves koruk között. Ezzel szemben az első csoportba tartozó vizsgálati résztvevőktől született lányok - akik az első trimeszterben fogytak, a második trimeszterben mérsékelten, a harmadikban pedig gyorsan híztak - rendelkeztek a vizsgálat során a legalacsonyabb testtömegindexszel, derékkörfogattal és testzsírszázalékkal.
A vizsgálatban a fiúknál nem alakultak ki egyértelmű terhességi súly- és gyermekkori testösszetétel-mintázatok. Widen feltételezése szerint ez a nemek közötti növekedési- és fejlődési különbségeknek tudható be, amellett, hogy a fiúk és a lányok eltérő módon reagálnak az édesanyjuk terhesség alatti súlygyarapodására.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a gyermekek testösszetételében a terhességtől kezdve és az egész gyermekkorban megfigyelhető minta megállapítása nem egyenlő az ok-okozati összefüggés kimutatásával, ezért további kutatásokra van szükség. A terhesség során bekövetkező testsúlyváltozások, valamint a csecsemők és gyermekek testsúlyváltozásainak összefüggése olyan terület, amely megérett a további kutatásra, véli Widen.
"Ez a tanulmány azt mutatja, hogy nemi különbségek lehetnek a gyermekek testsúlynövekedésében az alapján, hogy minek vannak kitéve méhen belül" - mondta Widen. "De valójában úgy gondoljuk, hogy a terhességi súlygyarapodásnak csak egy kis része változtatható tudatosan - különösen a zsírszövetek körében -, mivel a súlyváltozás nagy része a terhesség fenntartásához szükséges. Lehetséges, hogy ezek az eredmények csak a kezdetét jelentik egy olyan kutatásnak, amely segíthet a gyermekkori elhízás kockázati tényezőinek további megértésében, és segíthet a várandósokat támogató, egyénre szabott súlygyarapodási irányelvek kidolgozásában."
(Cikk forrása: medicalxpress.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések