Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatti stressz növeli az asztma kialakulásának esélyét

Szerző: Babaszoba.hu

2010. március 26. | Frissítve: 2015. december 10.

Forrás: Medipress

A terhesség alatti folyamatos stressz növeli az asztma kialakulásának esélyét a születendő gyermekeknél - állítják Harvard Orvosi Egyetem és a Brigham és Női Kórház kutatói.

"Ez az első kutatás, amelynek során sikerült bebizonyítani, hogy a terhesség alatti stressz megváltoztatja a köldökzsinórvér citokin összetételét, ami az immunrendszer működését befolyásolja a magzatoknál is" - nyilatkozta Dr. Rosalind Wright, a Brigham és Női Kórház kutatója.

Az asztma jóval gyakrabban fordul elő az etnikai kisebbségbe tartozók és a szegényebb városiak körében, de ennek okai a nyilvánvaló fizikai tényezők ellenére eddig ismeretlenek voltak. A külvárosi, kisebbségbe tartozó nők azonban sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve, mint gazdagabb belvárosi társaik, így ez egy lehet a lehetséges magyarázatok közül, akkor is, ha az asztma és a stressz kapcsolata nem teljesen világos.

Korábbi állatkísérletek bebizonyították, hogy az anya stressz-szintje komolyan befolyásolhatja a születendő utód immunrendszerének fejlődését.
Hogy megértsék ennek a folyamatnak a működését emberek esetében, dr. Wright és kollégái 557 családot kértek fel a kutatásban való részvételre. A családtagok mind kérdőíveket töltöttek ki lakóhelyükről, életvitelükről és általános kedélyállapotukról. Ha valahol gyermek született, a tudósok egyből mintát vettek a köldökzsinórvérből, hogy meghatározzák az abban lévő citokinek és ez által az immunrendszer működését.

A terhesség alatti stressz növeli az asztma kialakulásának esélyét


"A citokinek működési mintázata jelentősen különbözött a stresszesebb édesanyák esetében, és ez előre jelezheti a gyermekek esetleges későbbi immunbetegségeit - nyilatkozta Dr. Wright - A stressz ugyanis úgy tűnik, fokozza a születendő gyermekek allergénekre adott immunválaszait."

A tudósok remélik további kutatások során még többet tudhatnak meg arról, hogy ezek a tényezők hogyan befolyásolják az asztma és más allergiás megbetegedések kialakulását.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Kivédhetjük a stresszt?
 • Küzdd le a szorongást stresszel!
 • Összefügg a stresszhormon és a magatartászavar • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések