Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatti fertőtlenítőszer-használat összefügghet a gyermekkori asztmával, ekcémával

Szerző: Babaszoba.hu

2022. április 25.

Forrás: babaszoba.hu

Az elmúlt években, a járvány miatt napi rendszerességgel alkalmaztunk fertőtlenítőszereket. A napi szintű fertőtlenítőszer használatot azonban a terhes nőknek érdemes átgondolniuk.

A terhesség alatti fertőtlenítőszer-használat összefügghet a gyermekkori asztmával, ekcémával (fotó: Getty Images)
A fertőtlenítőszereket gyakran használják egészségügyi intézményekben, de a covid-19 világjárvány miatt a vírus terjedésének megfékezése érdekében egyre gyakrabban használjuk őket szélesebb körben is.
De mi a helyzet a terhesség alatt alkalmazott fertőtlenítőkkel? Egy új tanulmány szerint a terhes nők által használt fertőtlenítőszerek kockázatot jelenthetnek a gyermekeiknél az asztma és az ekcéma kialakulásában. Az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint annak az esélye, hogy a születendő gyermek asztmás vagy ekcémás legyen, jelentősen magasabb volt azoknál, akiknek az édesanyja hetente minimum egyszer használt fertőtlenítőszert, mint azon anyák gyermekeinél, akik soha nem használtak fertőtlenítőt.
A szerzők 78 915 anya-gyermek páros adatait vizsgálták meg. A tanulmány megállapította, hogy a fertőtlenítőszereknek való szülés előtti kitettség és az allergiás betegségek előfordulásának esélye között kapcsolat állt fenn, és a fertőtlenítőszereknek naponta kitett anyák gyermekeinél volt a legmagasabb a diagnózis esélye: asztma esetében 26 százalékkal, ekcéma esetében pedig 29 százalékkal nőtt az esély a betegség kialakulására.
A fertőtlenítőszerekben lévő vegyi anyagok bőrirritációt, allergiát, fertőzéseket és ekcémát okozhatnak az újszülötteknél - mondta Dr. Swati Gaikwad, szülész-nőgyógyász szakorvos az indianexpress.com-nak. "Súlyosbíthatja a légzőszervi egészségügyi problémákat. A már meglévő légzőszervi problémákkal küzdőknek nehéz dolguk van, ha a fertőtlenítőszereket napi szinten használják. Ha belélegzik, károsíthatják a légutakat. Más jelek, például bőrégés és szemirritáció is jelentkezhet" - magyarázta.
Dr. Gaikwad szerint:
  • A fertőtlenítendő felület típusa alapján válasszuk ki a megfelelő fertőtlenítőszert.
  • Használjunk kesztyűt.
  • Ne keverjük a fertőtlenítőszereket tisztítószerekkel, más fertőtlenítőszerekkel vagy más vegyi anyagokkal.
  • A terhes nők ne használjanak fertőtlenítőszereket, ha muszáj, akkor viseljenek maszkot.
Dr. Rohini Kelkar klinikai mikrobiológiai vezető tanácsadó óva int mindenkit a fertőtlenítőszerek válogatás nélküli használatától.
"A fertőtlenítőszerek olyanok, mint az antibiotikumok, nem szabad válogatás nélkül használni őket. Meddőséget is okozhatnak, és az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok létrehozásában is szerepük lehet. Ha a konyhai felületeket fertőtlenítjük még az is előfordulhat, hogy szennyezheti az élelmiszereket"- mondta.
Dr. Kelkar szerint a folyékony szappan és a forró víz a legideálisabb otthoni fertőtlenítőszer. "A szappannal és vízzel történő kézmosás a legjobb módja a fertőzések megelőzésének. A napfény a legjobb természetes fertőtlenítőszer" - mondta.
(Cikk forrása: indianexpress.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések