Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatti dohányzás kihathat az utód termékenységére

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 23.

Forrás: babaszoba.hu

Az nem újdonság, hogy a terhesség alatti dohányzás mind az anya, mind a magzat egészségére is káros lehet. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azonban a kislányok jövőbeli gyermekvállalására is negatívan hathat.

A kislányok termékenységére is hatással lehet a várandósság alatti dohányzás (Fotó: iStock)
Az Európai Gyermek Endokrinológiai Társaság idei éves ülésén bemutattak egy kutatást, mely szerint a dohányzó kismamák fokozott tesztoszteron termelődésnek vannak kitéve, amely befolyásolhatja a hosszú távú hormonális és reproduktív egészségüket. A kutatók 56 újszülött lányt és 54 újszülött fiút vizsgáltak - mindegyikük olyan édesanya gyermeke volt, aki a terhesség alatt dohányzott.
A lányoknál olyan hormonális hatásokat észleltek, amelyeket a fiúknál nem: megmérték az AGD-t (anogenitális távolság) - a végbélnyílás középpontjától a nemi szervekig tartó távolságot, amelyet a magzati fejlődés során a tesztoszteron szabályozott, és úgy találták, hogy ez a lányok esetén jelentősen megnövekedett. - Az anya dohányzásának kitett lányok esetében az AGD szint jelentős növekedése a fokozott tesztoszteron termelődés mutatója lehet, amely mind rövid, mind hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet - beleértve az anyagcsere és a termékenység problémáit - mondta el Deniz Ozalp Kizilay, a kutatás vezetője.
A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az anyaméhben a cigarettafüstnek való kitettség miatti lehetséges reprodukciós problémák mögött álló mechanizmusok egyelőre nem teljesen ismertek. Az eredményekből látszik, hogy a magas tesztoszteronszintnek köze lehet a későbbi lehetséges reprodukciós problémákhoz, de az még nem, hogy mi a kapcsolat ezek között. Ennek megértéséhez további kutatásokra van szükség.
A kutatócsapat reméli, hogy további vizsgálatokat végezhetnek majd a jövőben azoknál a kislányoknál, akik részt vettek a mostani tanulmányban is, de véleményük szerint így is kulcsfontosságú a már elkészült kutatás. - Az eredmények értékes információval szolgálnak az anyai dohányzás generációk közötti hatásairól - magyarázta Kizilay.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések