Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatt szedett halolajtól nagyobbra nő a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2018. szeptember 17.

Forrás: PharmaOnline

A terhesség alatti omega-3 szedése kis mértékben fokozza a gyermekkori növekedést, de nem vezet elhízáshoz.

A terhesség alatt szedett halolajtól nagyobbra nő a gyerek
Több vizsgálat is foglalkozott a közelmúltban a terhesség alatt szedett halolaj hatásáról. A Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood 2010 vizsgálat keretén belül 2008 és 2010 között 736 terhes nőt tanulmányoztak a nagydózisú omega-3-zsírsav-adagolássála kapcsolatban.
A kismamák egyik csoportja naponta 2,4 gramm halolajat kapott, a másik csoport olíva olajos placebót kapott a 24. terhességi héttől a szülést követő első hét végéig.
Azoknak a nőknek a gyermekei, akik halolajat kaptak 5 éves korukban harmadával kisebb gyakorisággal fordult elő asztma, mint a placebót szedett kismamák gyermekeinél.
A kutatásból az is kiderült, hogy a halolajat szedő nőknél az újszülöttek egy kicsit nagyobb súllyal születtek, mint a másik, placebót szedő nőknél.
A nagyobb súllyal született babákat tovább figyelték, és arra jutottak a kutatók, hogy egy éves koruktól fokozottabb mértékben növekedtek, hatéves korukra enyhe különbség mutatkozott a gyermekek átlagos testtömegében: a halolajat szedő anyák gyermekei 21,8 kg ill. a placebót szedő anyák gyermeki 21,4 kg-osak voltak.
A Röntgen-sugaras képalkotó vizsgálatok azonban nyilvánvalóvá tették, hogy nem lettek elhízottak a halolajat szedő anyák gyermekei, a testtömeg különbségük inkább a nagyobb izomtömegből adódott. Csontjaikban pedig 10,3 grammal magasabb ásványianyag-tartalmát lehetett kimutatni a kontroll csoport gyermekeihez képest.
Összegezve tehát a nagydózisú halolaj szedése a terhesség során kis mértékben fokozhatja a gyermek növekedését, de nem vezet gyermekkori elhízáshoz.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések