Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatt szedett folsav a gyerek érzelmi intelligenciájára is hatással van

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 10. | Frissítve: 2021. május 1.

Forrás: Medipress

A terhes nők számára jelenleg 400 mikrogramm folsav étrendkiegészítő bevitele ajánlott az első 12 hétben, de természetes formában is fogyasztható: a spenótban bőségesen található, bár a kívánt mennyiséget szinte lehetetlen természetes úton bevinni.

A terhesség alatt szedett folsav a gyerek érzelmi intelligenciájára is hatással van

A folsav azért ajánlott, mert a magzat agya így fejlődik a leginkább megfelelően, egy kutatás szerint azonban a bőséges folsavbevitelnek hosszútávú pozitív hatásai is vannak.
Bőségesebb szókincs, magasabb érzelmi intelligencia és jobb kognitív képességek jellemzőek azokra a hétéves gyerekekre, akiknek édesanyja a terhesség első 12 hetében napi 400 mikrogramm folsavat fogyasztott - állítják a University of Ulster unkatársai.
A szakemberek 22 nőnek a terhesség első trimeszterében folsavkiegészítőt adtak, míg 19-en természetes formában - pl. spenóttal - vették magukhoz a szükséges folsavmennyiséget. Ezt követően az anyák placebót kaptak.
Kiderült a hét évvel később, a gyerekekkel folytatott interjúkból, hogy azok, akiknek édesanyja a folsavkiegészítőt kapta, lényegesen magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek, és a szókincsük is nagyobb.
"Azt eddig is tudtuk, hogy a folsav pozitív hatással van a magzatra, de az csak most vált világossá, hogy a pozitív hatás nem csupán három hónapra terjed ki" - fogalmaz a kutatást vezető Dr. Tony Cassidy.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések