Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség alatt szedett D-vitamin az asztma megelőzésében is segít

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 6.

Forrás: Medipress

A terhesség során szedett D-vitamin-kiegészítő pozitív hatással van az újszülött immunrendszerére, ami az asztma és egyéb légzőszervrendszeri megbetegedések ellen is hatékony védelmet nyújthat - állítják a King's College London munkatársai.

A terhesség alatt szedett D-vitamin az asztma megelőzésében is segít

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban publikált anyagból kiderült, hogy a szakemberek azt vizsgálták, mi történik, ha napi 4,400 IU (nemzetközi egység) D-vitamin-kiegészítőt adnak az anyának a terhesség második és harmadik trimeszterében. A napi ajánlott mennyiség (RDI) csupán 400 IU.
A résztvevők a terhesség 10. és 18 hete között véletlenszerűen elosztva kaptak alacsony vagy magas D-vitamin-dózist. Ezután a köldökvérből vettek mintát 51 nő esetében, hogy feltérképezzék, miként reagál az újszülött immunrendszere. Mint kiderült, a magas D3 vitamint kapó anyák csoportjának gyermekei immunrendszere ellenállóbbnak bizonyult, így nem csak a légzőszervrendszeri megbetegedések, de az asztma is ritkább volt ebben a körben.
"A legtöbb asztmadiagnózisra a korai gyerekkorban kerül sor, ami azt mutatja, hogy akár magzati eredetű is ehet a probléma. Úgy tűnik, a magas D3-vitaminszint az, ami segíthet megelőzni a betegség kialakulását" - fogalmaz a kutatást vezető Catherine Hawrylowicz, a King's College London munkatársa, aki hozzáteszi, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt a D-vitamin bevitel növelését általános ajánlásként lehetne meg lehetne fogalmazni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések