Terhesség

A terhesség 8. hónapja

Végre elérkezett a 8. terhességi hónap, ami azt jelenti, hogy a harmadik trimeszternek is lassan túlhaladsz a felén. Most már tényleg nem kell túl sokat várnod, hogy végre találkozz a kisbabáddal!
2021. Április 14.
A terhesség 8. hónapja (Fotó: Getty Images)

Ez a hónap nagyobb kihívást jelenthet, ami a tüneteket illeti, a pocakod mérete miatt egyre nehezebbek lehetnek a mindennapok, vannak, akik “nehéznek” érzik magukat, a mozgást, az alvást ebben az időszakban. A lelki változásokat tekintve sokan érzik magukat egyszerre izgatottnak és szorongónak, az egyre közeledő nagy nap miatt. Egyre erősebb lehet az úgynevezett “fészekrakó ösztön“is, egy belső késztetés arra, hogy az otthonotokat kitakarítsd, átrendezd, kicsinosítsd, hogy felkészítsd a lakást a baba érkezésére.

Milyen gyakori tüneteket, fizikai változásokat lehet tapasztalni a 8. terhességi hónapban?

  • Légszomj: a baba növekedése miatt a súlyod is növekszik, a méh tágulása pedig nyomást gyakorol a tüdőre – ezek a változások okozhatnak légszomjat, ami javul, amikor a baba befordul a szülőcsatornába.
  • Braxton Hicks összehúzódások: tapasztalhatsz jóslófájásoknak is nevezett Braxton Hicks összehúzódásokat, amelyek általában néhány másodpercesek. A szervezet valószínűleg ezzel is igyekszik felkészíteni a méhizmokat a szülésre.
  • Székrekedés
  • Az anyatej szivárgása: a kolosztrum, más néven az előtej kis mennyiségben szivároghat a melleidből.
  • Hátfájás
  • Stresszinkontinencia: köhögés, tüsszentés vagy nevetés hatására kevés vizelet szivároghat.
  • Gyomorégés (különösen éjszaka)
  • Vízvisszatartás, a végtagok duzzanata
  • Szédülés
  • Hőhullámok
  • Szorongás, ingerlékenység

Ha bármilyen jelentkező tünet, fizikai változás miatt aggódsz, javasolt beszélned az orvosoddal is a biztonság kedvéért.

Mi történik az 32-35. héten?

A 32. terhességi héten a magzat nagyjából 41 cm hosszú, a súlya pedig nagyjából 1800 gramm. Az összes fő szerve teljesen kifejlődött már, kivéve a tüdőt, ennek a szervnek még érnie kell. Kezének és lábának ujjain is kialakultak a körmei, haja, szemöldöke és szempillái is jól láthatóak, bőre már nem látszik át. A növekedése miatt egyre kevesebb helye van az anyaméhben, így a mozgása is kevésbé intenzív, kezd ismét összegömbölyödni. A baba gyakorolja a légzést az anyaméhben azzal, hogy magzatvizet lélegzik be. Ebben az időszakban már rendszeres alvási és ébrenléti ciklusai vannak.

A 33. terhességi hétre a magzatvíz mennyisége eléri a maximumát, emiatt pedig, és a növekedése miatt a baba mozgását egyre gyakrabban lehet érezni, és egyre erőteljesebb is lehet. Idegrendszere több milliárd idegsejtjének segítségével már tájékozódik a méhen belül. Homályosan már látja a körvonalakat, pupillái már tágulnak és szűkülnek a fényre. Erre a hétre a tüdő érése is befejeződik.

Érdekesség, hogy ebben az időszakban naponta akár több, mint 400 ml magzatvizet is megiszik a fejlődő baba, ami segít előkészíteni a gyomor-bélrendszerét a születés utáni időszakra. A kicsi gyors ütemben növekszik, hetente több mint 200 grammot hízhat, és majdnem megduplázza a súlyát a születésig. A babának kifejlődik a saját immunrendszere, tőled antitestek kerülnek át hozzá, miközben ő tovább fejleszti a magzati immunrendszerét.

A 34. héttől a baba már elég érett ahhoz, hogy intenzív orvosi ellátás nélkül is tudjon alkalmazkodni a méhen kívüli élethez. A magassága 43-46 cm, és nagyjából 2250 grammot nyom. A lanugo ekkora már teljesen eltűnt, a magzatmáz pedig egyre vastagabb a bőrén. Ekkorra már valószínűleg befordult a születési pozícióba a baba.

Ha a baba fiú, akkor ezen a héten a herék már lefelé tartanak a hasból a herezacskóba. Néhány teljes időre született kisfiú úgy jön világra, hogy heréi még nem szálltak le – nagyjából 3-4 százalékuk -, a koraszülött fiúknak pedig nagyjából 30 százaléka.

A 35. hétre a baba már elérheti a 2550 grammos súlyt is, a zsír pedig egyenletesen oszlik el a testén, de főként a vállak és a végtagok környékén rakódik le. A mozgástere ezzel egyre inkább csökken, de az egyes mozgások intenzitása egyre nő – valószínűleg már jól ismered az általános aktivitását, amelyben ha bármilyen változást tapasztalsz, azt fontos, hogy jelezd az orvosodnak.

A baba agya is nagyon gyors ütemben fejlődik ebben az időszakban. Az agyát körülvevő koponyája puha marad, hiszen ez teszi lehetővé számára, hogy áthaladjon a szülőcsatornán.

Források: babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/32-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/33-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/34-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/35-het

whattoexpect.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com

parenting.firstcry.com