Terhesség

A terhesség 2. hónapja

Ha eddig még nem tapasztaltál semmiféle egyértelmű tünetet, a terhesség 2. hónapjában már várhatóan jelentkezik néhány. Mi történik a terhesség 2. hónapjában?
2021. Február 18.
A terhesség 2. hónapja (Fotó: Getty Images)

Mire számíthatsz a 2. terhességi hónapban?

A terhesség 2. hónapja az 5. héten kezdődik, ekkor a menstruáció már feltehetőleg egy hete késik. Ebben a hónapban már kezd egyértelművé válni a terhesség ténye, ami különböző tünetekben is megmutatkozhat. A terhességnek ebben a korai szakaszában tapasztalhatsz többek között:

  • reggeli rosszullétet vagy tartós, egész napos émelygést, hányingert
  • hányást
  • puffadást
  • székrekedést
  • fokozott vizelési ingert
  • hangulatingadozást
  • szórakozottságot
  • fáradtságot, álmosságot
  • a mellek érzékenységét vagy fájdalmát (akár változást a mellek méretében)

A baba ebben a hónapban még mindig aprócska embrió, akinek elkezdenek kifejlődni a fő szervei, például a szíve, a veséi, a mája és a gyomra. Arcán formálódnak a szemei, orrlyukai, szája és fülei, testén pedig kialakulnak a karjai és a lábai is.

Mi történik az 5-8. héten?

A tüneteket már akár a terhesség 5. hetében is tapasztalhatod. Ekkor már az otthoni terhességi tesztek is pozitív eredményt adnak – a tesztet célszerű reggel megcsinálni, mert a vizelet ekkor tartalmaz a legtöbbet a hCG-ből, a terhességi hormonból.

Az embrió fejlődése során ezen a héten elkezdődik a szív és a primitív keringési rendszer kialakulása, és az erek is felismerhetők lesznek. Ez lesz az első, amely önálló működésbe kezd majd. A fejlődésben fontos mozzanat az is, hogy elkülönül az ektodermától az idegrendszer telepe.

A terhesség 6. hetében rohamos növekedésnek indul a méh. Néhányan, már ekkor szorosnak kezdik érezni a ruháikat deréktájon, de az is teljesen normális, ha valaki lead 1-2 kg-ot, a rosszullétek miatt. A szervezetednek szüksége van az extra pihenésre, hiszen egy új kis élet fejlődik benned. Érdemes lassan felkeresni a nőgyógyászt is, aki ténylegesen megállapítja a terhesség tényét, és tájékoztat a várandósgondozás további menetéről is.

Ezen a héten a szívcső, a szív kezdeménye kapcsolódik az erekkel, és a hét végére beindul az embrió vérkeringése is. Fejlődésnek indul az emésztő- és a légzőrendszer is, a törzsön pedig a végtagbimbók kezdenek növekedni ebben a mozgalmas időszakban. A későbbi gerincvelőt alkotó velőcső is kialakul, és az agy mérete is jelentősen változik. A szemek és a fülek kezdeményei is megjelennek, akárcsak a száj kezdeti nyílása. Az embiró a 6. héten nagyjából 2-4 mm hosszú.

A terhesség 7. hetében erősödhet a hányinger, a rosszullét. A terhességi tüneteket okozhatja a megnövekedett ösztrogénszint, a méh növekedése is. Ha az émelygés reggel jelentkezik, célszerű néhány sós kekszet tartani az ágy közelében, hogy el tudd ropogtatni, mielőtt felkelsz. Érdemes gyakran, kisebb adagokat enni nap közben. Jó szolgálatot tehet a gyömbértea is.

Az embrió ezen a héten már 5-13 mm hosszú lehet. Elkezd fejlődni a köldökzsinór, amely a baba táplálásáról és az oxigénszállításról fog gondoskodni. Az arc tovább formálódik ezen a héten, a szemlencsék és a fül középső részének formálódása is zajlik, és elkezd kialakulni a száj és az orrlyukak.

A terhesség 8. hetében a méh mérete nagyjából akkora lehet, mint egy nagyobb narancs – ha első gyermekedet várod, még nem biztos, hogy látszik a pocakod, de ha már szültél korábban, akkor szembetűnőbb lehet a változás. A várandósságnak lehetnek jelei a bőrödön is: megjelenhetnek pattanások, vörös foltok az arcodon, de hámló foltok is. A hajad viszont gyorsabban nőhet és dúsabb lehet, de lehetséges, hogy szárazabbá válik, és több figyelmet kell fordítanod az ápolására.

A 8. héten az embrió már cseresznye méretű. Ujjai és lábujjai már elkülönülnek egymástól, karját pedig tudja hajlítani a könyökénél és a csuklójánál. Az arcon kialakulnak a szemhéjak és a felső ajak. Tovább növekszik az emésztőrendszer, megindult a vérkeringés a kezdetleges keringési rendszerben, a szíve pedig percenként 140-150-et ver.

Néhány tipp a 2. terhességi hónapra

  • A pozitív terhességi teszt után jelentkezz be a nőgyógyászhoz, hogy ténylegesen megállapítsa a terhesség tényét. Írd fel az összes felmerülő kérdésedet, és beszéld át vele ezeket.
  • Étkezz egészségesen, és tartózkodj a nyers vagy nem megfelelően átfőtt tojástól, hústól, halaktól, és a pasztörizálatlan tejtermékektől. Ha rosszulléteket, émelygést tapasztalsz, a három nagy étkezés helyett célszerű többször enned, kisebb adagokat. Ha gyomorégést tapasztalsz, javasolt kerülni a túl fűszeres, az olajos, sült ételek, és a savas élelmiszerek fogyasztását. Ügyelj a megfelelő folyadék és rostbevitelre is, hogy megelőzhesd a székrekedést.
  • Kezdj terhességi naplót vezetni, ami még az orvosnál is hasznos lehet, ha dokumentálod benne a felmerülő tüneteket.
  • Célszerű lehet beszerezned néhány új, kényelmesebb melltartót. Érdemes puha anyagból, például pamutból készült darabokat venned, mert melleid érzékenyebbek lehetnek ebben az időszakban.
  • Ha pattanásaid vannak, kérd ki az orvosod tanácsát, milyen készítményeket használj, és milyen összetevőket javasolt kerülnöd a baba miatt.
  • Szükséged lesz a sok pihenésre ebben az időszakban, a testedben zajló számos változás, a baba fejlődése miatt.

Források:

https://gyerekszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/5-het

https://gyerekszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/6-het

https://gyerekszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/7-het

https://gyerekszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/8-het

healthline.com

smartparenting.com.ph

parenting.firstcry.com