Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség 1. hónapja

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. február 15.

Forrás: babaszoba.hu

Mi történik a terhesség 1. hónapjában? És hogy lehet az, hogy az első hónap végére az embrió még csak 2 hetes?

A terhesség első trimeszterének az első 12 hetet nevezzük, és ebből az 1-4. hét az első terhességi hónap. Az embrió azonban még csak 2 hetes az első trimeszter végén, ennek az oka pedig a szülés várható napjának kiszámításában keresendő. Az utolsó menstruáció első napját veszik alapul a kalkulációhoz, ehhez az időponthoz adnak hozzá 40 hetet. Ez a számítás azt feltételezi, hogy a fogantatás 14 nappal az utolsó menstruáció kezdete után történt, tehát átlagosan 28 napos ciklussal kalkulál. De amennyiben a ciklus rövidebb vagy hosszabb 28 napnál, elképzelhető, hogy nem a 14. napon történik a fogantatás.
A terhesség 1. hónapja (Fotó: Getty Images)

Mi történik az 1. terhességi hónapban?

terhesség 1. hetében tehát még az utolsó menstruáció periódusa zajlik, de az életmódot már ekkor érdemes az elkövetkezendő 40 héthez igazítani. Javasolt már ekkor elkezdeni a folsav szedését is - de csak miután az orvossal is egyeztettél erről -, amely segít megelőzni a központi idegrendszer fejlődési rendellenességeinek kialakulását.
A terhesség 2. hetében érésnek indul a petesejt az FSH (follikus stimuláló hormon) hatására. A petesejt a 2. hét végén szabadul ki a petevezetőbe, időközben pedig a méh nyálkahártyája megvastagszik, hogy felkészüljön a megtermékenyített petesejt beágyazódására. A fogantatás tehát valószínűleg csak ennek a hétnek a végén következik be. Egy átlagos, 28 napos ciklus esetén a 14. nap környékén a legnagyobb az ovuláció (peteérés), így a teherbeesés valószínűsége is - de a szakirodalom szerint ez bármikor bekövetkezhet.
A terhesség 3. hetére tehát megtörténik a fogantatás, bár ekkor valószínűleg ennek még semmilyen jelét nem tapasztalni (a beágyazódáskor esetleg előfordulhat pecsételő vérzés). Már a fogantatás pillanatában eldől a születendő baba neme, az alapján, hogy a spermium X vagy Y kromoszómát hordoz-e - előbbi esetben lány, utóbbi esetben fiú lesz a gyermek. Miután a spermium áthatol a petesejtet körülvevő burkon, mindkét sejt burka feloldódik, a két sejt összeolvad: a keletkezett sejtet nevezzük zigótának, amely ezután elkezd osztódni. Az osztódás nagyon gyorsan ütemben zajlik, mire a petevezetőből megérkezik a méhbe, már 32 sejtből álló szedercsíra (morula) lesz.
A terhesség 4. hetében észlelhetők a várandósság legkorábbi jelei, többek között a menstruáció elmaradása, a fáradékonyság, a hányinger, a mellek érzékenysége, a puffadás. A petesejt mostanra - a zigóta és a morula állapotok után - több száz sejtből álló hólyagcsírává (blasztula) fejlődött. A 3. és a 4. hét határán jut el az anyaméhbe, ahol beágyazódik a méh megvastagodott nyálkahártyájába.
A sejtek egy részéből fejlődik az embrió, másik részéből kezd kialakulni a méhlepény. Az embrió ekkor még nem nagyobb egy mákszemnél, és a 4. hét végére három, egymástól elkülönülő csíralemez alkotja: a legbelső réteget endorermának, a középsőt mezodermának, a külsőt ektodermának nevezzük. Az endodermából fejlődik majd később többek között a tüdő, az emésztőrendszer, a húgyutak egy része. A mezodermából alakul ki többek között a kötőszövetek, a csontok, az izmok, a szív és az erek, a vesék és a nemi szervek, míg az ektodermából az idegrendszer, a szem, a bőr (illetve a bőr függelékei: a szőrzet, a köröm és a szaru) fejlődik ki a későbbiekben.
A megtermékenyítést követő 6-12 napon belül elkezd felszabadulni a hCG (humán korion-gonadotropin), más néven a terhességi hormon - a terhességi teszt ennek a hormonnak a magas koncentrációját tudja kimutatni, ettől lesz a teszt eredménye pozitív. Ez a hormon figyelmezteti a a petefészkeket, hogy most már nincs szükség tüszőérésre, és hatására kezd a szervezet több ösztrogént és progeszteront termelni.
Források:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések