Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A terhesség 11 árulkodó jele

Szerző: Pataki Gabriella

2017. április 18. | Frissítve: 2021. augusztus 13.

Forrás: babaszoba.hu

A terhességnek számos olyan korai tünete van, ami minden kétséget kizáróan megerősíti a gyanúdat, hogy kisbabát vársz. Az alábbi 11 jel épp eléggé árulkodó!

A reggeli rosszullét nagyon árulkodó jel


A női test igen bonyolult. Van, hogy semmi jelét nem mutatja a terhességnek, de olyan esetekről is tudni, hogy egy nő terhességi tüneteket érzékel, annak ellenére, hogy nem állapotos. "Vajon terhes vagyok?" Mennyi, de mennyi nő teszi fel ezt a kérdést magának világszerte, nap, mint nap. Gondoltad volna, hogy a terhességek 50%-a egyáltalán nem tervezett? Erről a sheknows.com számolt be, ahogy azokról a jelekről is, melyek arról árulkodnak, kisbabát vársz.
A menstruáció kimaradása a terhesség csalhatatlan jele. A legtöbb nő ilyenkor gyanút fog és vesz egy terhességi tesztet, illetve felkeresi az orvosát. De mi van még, ami arra utal, hogy állapotos vagy? Nézd meg az alábbi 11 árulkodó jelet!

1. Puffadás

A terhesség korai szakaszában a hormonális változások megzavarják a bél működését, ami miatt haspuffadást, gázosodás és székrekedést is tapasztalhatsz.

2. Sűrű vizelési inger

Persze ennek az is lehet az oka, hogy sokat iszol, de akár az is, hogy a húgyhólyagod reagál a test változásaira. A nők több mint 50%-a tapasztal a terhessége első szakaszában sűrű vizelési ingert vagy akár égő érzést pisiléskor. Ennek az az oka, hogy a terhesség miatt megnövekszik a test vérmennyisége, amit a vese szűr, emiatt a húgyhólyag hamarabb telítődik. És persze a méh is növekedni kezd, a hólyag kapacitása pedig ezáltal csökken.

3. Szédülés

A szédülés a progreszteron hormon emelkedésére utal: a vérerek kitágulnak, a vérnyomás csökken. Mit tegyél, ha szédülni kezdesz? Azonnal feküdj le, a lábaidat pedig emeld a magasba, így több vér áramlik a testedbe és az agyadba, és biztosan nem fogsz elájulni.

4. Extrém fáradság

Szinte minden nő egyetért abban, hogy a korai terhessége alatt fáradékonnyá vált. Akik nem tudják, hogy állapotosak, vagy pedig az első gyermeküket várják és még nincs elég tapasztalatuk, azt hiszik, csak a mindennapos rutinban fáradnak el, és sokszor nem tudják megkülönböztetni a normális fáradtságot a terhesség alatti fáradtságtól.

5. Érzékenység

A hormonális változások miatt a legtöbb nő érzékennyé és törékennyé válik a terhessége elején. A szorongás, a depresszió és a sebezhetőség minden kétséget kizáróan a terhesség jelei.

6. Pecsételő vérzés

Amikor már azt hinnéd, mindent tudsz, az anyatermészet dob neked egy csavart labdát és pecsételő vérzéssel ajándékoz meg. Dacolva minden logikával, a menstruáció kimaradása után ismét vérezni kezdhetsz. Ez a vérzés eltart egy-két napig, enyhe görcsök jellemzik. Ilyenkor ágyazza be magát az embrió az anyaméhbe. A kismamák 30%-a megtapasztalja ezt a terhessége alatt.

7. Kimarad a menstruáció

Na végre valami, aminek van értelme. Elvileg. A terhesség legnyilvánvalóbb jele, ha kimarad a menstruáció. De persze itt is akadnak kivételek. Ha egy nőnek alapjában véve rendszertelen a menzesze, még egyáltalán nem biztos, hogy gyermeket vár kimaradt menstruáció esetén.

8. Hányinger

A reggeli rosszullét nagyon árulkodó. Ha több napig reggeli émelygést, hányingert, hányást tapasztalsz, és nincs egyéb jele valamilyen bélrendszeri problémának (például láz, hasmenés), akkor terhes vagy.

9. Érzékenység az ízekre, illatokra

Az érzékszerveid nem tévednek. Ha hirtelen undorodni kezdesz a kedvenc grillcsirkédtől, ha émelyegni kezdesz a tojástól, az arra utal, állapotos lehetsz. A hányinger általában később jelentkezik, az illatokra való érzékenység azonban a terhesség egyik legkorábbi árulkodó jele.

10. Érzékeny mellek

Ugye te is tapasztalod, hogy mielőtt megjön, fájni kezdenek a melleid? Nos, a korai terhesség alatt ugyanezt fogod érezni. Mégis akkor honnan tudhatod, hogy terhes vagy és nem pedig menstruálni fogsz? Terhesség alatt a mellek megduzzadnak, nehezebbé válnak, a tapintásuk azonban puha. Legtöbb esetben a mellbimbó sötétebb színűvé válik. Ezek a változások mind a tejtermelést készítik elő.

11. Hüvelyváladékozás

A legtöbb kismama azt észleli, hogy a terhessége elején megnő a hüvelyváladéka mennyisége. A váladék tejfehér színű, vizenyős állagú, nem kell tőle tartani.

Összegzésül

Sok nő összetéveszti a premenstruációs- és a terhességi tüneteket. Nem csoda, hiszen nagyon hasonló a test reakciója a különböző hormonális változásokra. Ha azonban a fenti jelekből többet is tapasztalsz, akkor itt az ideje, hogy meglátogasd a nőgyógyászodat, mert szinte biztos, hogy állapotos vagy.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések