Terhesség

A télen születetteknél nagyobb a mentális problémák rizikója

A legújabb kutatás szerint a télen született csecsemőknél nagyobb az esély arra, hogy később mentális probléma alakul ki náluk.
2019. Augusztus 11.
A télen születetteknél nagyobb a mentális problémák rizikója

A Cardiff Egyetem kutatói szerint a kortizol stresszhormon szintje magasabb volt azoknál a nőknél, akik ősszel vagy télen hozták világra gyermeküket, mint azoknál, akik tavasszal vagy nyáron szültek. A kutatók 316 wales-i, várandós nő kortizolszintjét vizsgálták a különböző évszakokban, aszerint, ki mikor hozta világra a babáját. A szülést megelőző időszakban, és közvetlenül a szülés után is vettek mintát a kutatásban résztvevőktől

Ros John professzor szerint a kortizol szintje a terhesség során természetes módon emelkedik: – A kutatásunk alapján az ősszel és télen világra jött babák a születésük előtt nagyon magas stresszhormon szintnek vannak kitéve.

A professzor szerint az ebben az időszakban szülő nőknél 20%-kal magasabb a kortizolszint, mint azoknál, akik tavasszal vagy nyáron szülnek. – Mivel a magasabb kortizolszintet korábban már összefüggésbe hozták a mentális problémákra való nagyobb hajlammal, a mostani kutatás magyarázatot ad arra is, hogy miért gyakoribbak ezek a betegségek a télen született embereknél – magyarázta a szakértő. Arra azonban még nem sikerült magyarázatot találni, hogy az ősszel, illetve télen szülő nőknél miért emelkedik meg a kortizol szintje.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: