Terhesség

A tele-cardiotocográfia sok magzat életét megmentheti

A "Magzat Hangja" program célja a magzati életet veszélyeztető állapotok időben történő felismerése és ezzel összefüggésben az anya és a kezelőorvos értesítése a veszély elhárítása érdekében.
2015. December 15.

A tele-cardiotocográfia a terhesgondozás keretében a magzatok méhen belüli állapotának megítélésére alkalmazott orvosi vizsgálómódszer, melyet a kismama otthonában is tud használni, miközben a leletező orvos a modern technológia segítségével távolról figyeli a baba állapotát. Amennyiben az életet veszélyeztető állapotot észlel, figyelmezteti a várandóst, megelőzve ezzel az esetleges tragédiákat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárságának és a „Magzat Hangja” program alapítóinak kezdeményezésére, alapos szakmai egyeztetéseket követően önálló szakmakódot kapott a „tele-cardiotocográfia”. Az uniós országokban 4,7 ezrelékes a méhen belüli halálozás, ami azt jelenti, hogy minden 213. életképes magzatot elveszítjük születését megelőzően. 2007-2012 között hazánkban 2533 ilyen eset fordult elő.

Élve születések Újszülött halálozások 168 órán belül Életképes magzatok méhen belüli halálozása Életképes magzatok méhen belüli halálozása 37. hét után Perinatális halálozás 1000 születésre
2007 95 443 275 483 132 8,16
2008 97 443 283 416 118 7,43
2009 95 556 239 486 122 7,9
2010 81 185 204 375 102 7,13
2011 84 341 199 377 113 6,98
2012 87 858 197 396 107 6,81
Összesen: 541 826 1397 2533 694 7,4
1000 születésre: 2,73 4,67 1,28 7,4

Perinatális és újszülött halálozások Magyarországon 2007-2012. (Forrás : 2010-2012”GYEMSZI, 2007-2009 „OSZNI”)

Ez nem csak az érintett családok tragédiája, a társadalomnak is súlyos veszteség. A „tele- cardiotocográfia” elterjedésével a kezdeményezők szeretnék elérni a méhen belüli halálozások számának csökkenését. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet az elsők között csatlakozott a „Magzat Hangja” programhoz, ezzel is támogatva ezt az új távgyógyászati eljárást.

Az elmúlt évtizedben a koraszülött ellátás általános javulása (pl. perinatális intenzív centrumok) a perinatális halálozás (perinatális halálozás = szülés előtti méhen belüli halál + szülés alatti elhalás + korai újszülött halál) jelentős csökkenését hozta, elsősorban az újszülött (a születést követő 168 órán belüli) halálozások és a szülés közbeni halálozások számának csökkenése révén.

Sajnos a méhen belüli (intrauterin) magzati halálozásokban érdemi elmozdulást egyetlen országban sem sikerült elérni. Míg Magyarországon a perinatális halálozások száma 1989-től 2012-ig 14,91 ezrelékről 6,81 ezrelékre csökkent, addig az intrauterin halálozások száma 6,29 ezrelékről csak 4,5 ezrelékre.

Ezért az intrauterin halálozások aránya jelentősen megnőtt a perinatális halálozáson belül. Napjainkban a fejlett országokban a perinatális halálozások közel kétharmada intrauterin halálozást jelent.

A méhen belüli elhalás aránya a perinatális halálozásban Magyarországon

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárságának és a „Magzat Hangja” program alapítóinak kezdeményezésére, alapos szakmai egyeztetéseket követően önálló szakmakódot kapott a „tele-cardiotocográfia”.

A telemedicina már sok területen segíti a lakosság egészségügyi ellátását, elsősorban a diagnosztikában. A terhesgondozásban nem ismert a világ más táján a „Magzat Hangja” programhoz hasonló eljárás, így egy olyan magyar, innovatív módszert támogatunk, ami a kívánt és várt babák méhen belüli biztonságát segíti. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkársága a Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat, Asszisztált Reprodukció Tagozata és az illetékes egészségügyi hatóságok véleménye alapján kezdeményezte a „tele-cardiotocográfia” szakmai minimumfeltételeinek elkészítését és az önálló szakmakód megjelenését.

A „tele-cardiotocográfia” azonos vizsgálati eredményt mutat a kórházi és szakrendelői CTG vizsgálattal, azzal a különbséggel, hogy ezt a várandós kismama otthonában bármikor elvégezheti, várakozás nélkül. A tárca bízik benne, hogy ennek az innovatív, magyar módszernek a jogszabályi támogatásával elősegíti a magzati élet védelmét.

A „tele-cardiotocográfia” több mint egy szakmakód

Dr. Takács István elmondta, a cardiotocográfia (CTG) a szülészet ma már klasszikusnak számító diagnosztikus eszköze. Kétféle alkalmazási módja a szülés alatti CTG monitorizálás, illetve a terhesség utolsó heteiben végzett NST(Non Stress Test)-CTG (cardiotocográfia) teszt. A „tele-cardiotocográfia” a hagyományos vizsgálómódszer modern alkalmazása.

Miért nehéz észrevenni a magzat méhen belüli vészhelyzetét?

  • A méhen belüli magzati veszélyállapotoknak az esetek többségében nincs érzékelhető jele sem a kismama, sem környezte számára.
  • Nem csak a veszélyeztetett (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) terheseknél fordul elő a magzati, méhen belüli halálozás. Sőt a kockázatmentes várandósság kisebb figyelmet kap, mert a kismama és környezete nem számít a fenyegető veszélyállapotra.
  • Többségében a várandós otthonában történik a baj.
  • Míg a koraszülés és a szociális körülmények között lehet találni összefüggést, addig a magzati halálozásnál nem.
  • A várandós gondozásban használt klasszikus CTG és a „Magzat Hangja” programban használt „tele-cardiotocográfia” összehasonlítása:

    Klasszikus CTG vizsgálat a jelenlegi várandós gondozásban

    A várandós kismama elutazik a gondozását végző szakrendelőbe vagy kórházba, kivárja a sorát, elkészítik a CTG mérést, megvárja a leletet, majd hazautazik. Fél napját is igénybe veheti a vizsgálat és az azzal kapcsolatos utazás.

    A magzat szívdobogásának érzékelése ultrahang/doppler módszerrel történik. (A szívről visszaverődő hullámokat érzékel és alakítja hanggá a készülék.) Ultrahangot csak szakember és csak orvosi indikációban használhat! Ezért a kórházi CTG-t nem lehet otthon használni. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) szerint: “Az ultrahang enyhén felmelegítheti a szöveteket és nagyon kicsi buborékok képződését is okozhatja bennük.” A buborékképződés és a szövetmelegedés hosszútávú hatásai ismeretlenek.

    A jelenlegi terhesgondozási protokoll szerint a 38. héttől heti 1 alkalommal, a 40. héttől minden másnap, a 41. héttől naponta szükséges elvégezni az ambuláns CTG vizsgálatot. Ily módon egy normál terhesség alatt 2-3 CTG vizsgálatból lehet következtetni a magzat állapotára.

    A CTG lelet papír alapú, nehezen visszakereshető, nem lehet tendenciát vizsgálni, változó leletez személy (jogi és szakmai felelősség). A heti vizsgálati gyakoriság nem alkalmas arra, hogy a veszélyt id ben észleljük, a napi kórházba járás pedig kivitelezhetetlen. 4,7 ezrelékes méhen belüli magzati halálozás a gondozás ellenére.

    2007-2012 között hazánkban 541 826 élve születés volt. Ugyanebben az időszakban az anyaméhen belül 2533 magzatot veszítettünk el a szülés előtti hetekben. Átlagban évente 422 emberéletet! Egyedüli megoldás a napi CTG vizsgálat lehetne, aminek a kivitelezése a hagyományos módon nem megoldható, vagy nehézségekbe ütközik. 260 000 elvégzett CTG vizsgálat történt a magyar várandós gondozásban 2014-ben (OEP adat) 91 500 élve születésre. Egy kismamánál 2014-ben átlagosan 2,8 db CTG vizsgálatot végeztek! Egy CTG vizsgálat 20 perc (adminisztráció+el készület további 15 perc). Éves szinten 151 667 óra kapacitás a magyar egészségügytől.Ennek költségei: eü. dolgozók munkabére, rendel használat, rezsi, eszköz és anyagköltségek (készülék amortizáció, hőérzékeny papír, UH gél és törlő). Kb. 10 000 Ft-ba kerül egy CTG vizsgálat a magyar egészségügynek (becsült adat).

    “Tele-cardiotocográfia” a “Magzat Hangja” programban

    A várandós kismama otthonában, kényelmesen bármikor mér és várja az értesítést (sms-ben) és a teljes képi, szakorvos által validált leletet (e-mailen vagy personal portalon megjelenítve). A vizsgálat 20 percet igényel a várandós által választott időben.

    A magzat szívdobogásának érzékelése akusztikus módon történik teljesen passzívan (valódi szívhang érzékelés). Nincs biológiai kockázata! (Elvileg egész nap mérhet a kismama.) Európai uniós (CE) tanúsítvánnyal rendelkező orvostechnikai eszköz, amit a kismama (laikus) otthonában egyedül használhat. Jelenleg a világon egyetlen ilyen eszköz van, ami magyar fejlesztésű! Ezzel az eszközzel mérünk a „Magzat Hangja” programban. A klasszikus és a “tele-cardiotocográfiánál” egyaránt hallja az anya a mérés ideje alatt a magzat szívdobogását.

    A „Magzat Hangja” programban a tele-cardiotocográfiával a várandósok akár a 28. terhességi héttől minden nap ellen rizhetik magzatuk állapotát. Ha csupán a 32. héttől veszi valaki igénybe a szolgáltatást a szülésig, abban az esetben is minimum 60 CTG lelete keletkezik!

    Elektronikus, percre pontosan dokumentált lelet (sms értesítés a mamának, teljes képi lelet e-mailben vagy personal portálon).

    Bármikor kinyomtatható,visszakereshető, megosztható a kezelő orvossal.Látható a tendencia változás a baba állapotában.

    A mai napig több mint 1750 várandós vette igénybe, várandóssága 32. hetétől, vagy azt követ en az otthoni magzati monitorozási szolgáltatást. Magzati halálozás ebben a csoportban nem történt. Az országos adatok alapján kb. 7 gyermeket kellett volna elvesztenünk az otthoni monitort használók csoportjában. 6 esetben bizonyítottan ez a szolgáltatás, illetve ellátási mód mentette meg a gyermek életét, két esetben az édesanya életét is.

    A “tele-cardiotocográfia” nem terheli az egészségügyi ellátó rendszert, mert a kismama az otthonában mér és központi leletezés (ami fontos min ségirányitási szempontból is) történik. A „tele-cardiotocográfiával” sem lehet minden esetben megmenteni a magzat életét, de az országos használattal 70-80%-kal mérsékelhető lehetne a méhen belüli halálozás (becsült adat). Ez kb. 5-6 milliárd forintnyi költségvetést igényelne (becsült adat).

    A programról

    A „Magzat Hangja” program célja a méhen belüli, magzati életet veszélyeztető állapotok időben történő felismerése és ezzel összefüggésben az anya és a kezelőorvos értesítése a veszély elhárítása érdekében.

    A Bajcsy-Zsilinszky Kórház elsők között csatlakozott A „magzat hangja” programhoz

    A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 240 000-es lakosság számú terület szülészeti- és nőgyógyászati ellátásáért felelős – ismertette a tényeket Dr. Bodnár Attila. Évente majdnem 2000 szülés történik az intézményünkben. Folyamatosan fejlesztjük a kórházi szolgáltatásainkat és ezt a szülészet-nőgyógyászat területén is kiemelt feladatnak tekintjük.

    A „tele-carditocográfia” kényelmessé teszi a várandós kismamának a CTG-vizsgálatot, hiszen otthonában tudja a mérést végezni, segíti a gondozó orvos munkáját, mert a CTG leleteket a kezelő orvos is megkaphatja a páciens felhatalmazása esetén. A „Magzat Hangja” programban a központi leletezés pedig tehermentesíti a kezelő orvost és szakmai támogatást ad neki.

    Nem lehet minden várandós mellett minden pillanatban egy orvos, hogy felügyelje a baba állapotát, a „tele-cardiotocográfia” hiánypótló lehet ezen a téren.

    A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet azért csatlakozott a „Magzat Hangja” programhoz, hogy a gondozásában részt vevő várandósok részére elérhetővé tegye az otthoni monitoring szolgáltatást. A „tele-cardiotocográfia” önálló szakmakód nemcsak az eljárás szakmai elismerését jelenti, hanem lehetőséget teremthet arra, hogy a társadalombiztosítás befogadja bizonyos terhességi állapotok esetében, pl. veszélyeztetett terheseknél.

    Bővebben a „tele- cardiotocográfiáról”.

    Fotó forrása: magzathangja.hu

    Forrás: Daylight