Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A táppénz miatt akár bukhat a babaváró hitel

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 12.

Forrás: 24.hu

A babaváró hitel igénylésénél jellemző, hogy kismamák lesznek az igénylők, akik éppen táppénzen is lehetnek a terhességük alatt. A táppénzt azonban nem számítják be jövedelemként a bankok.

Ha pedig nem számít jövedelemnek, akkor bukhat az igénylés, vagy kevesebb összeg járhat, mint amennyit szerettek volna az igénylők. Vannak, akiket pedig úgy utasítanak el, hogy megvan az előírt jövedelmük - a 24.hu szedte össze a problémákat.
A táppénz miatt akár bukhat a babaváró hitel
A lap egy olvasói történetet osztott meg, amelyből az derül ki, hogy a táppénzt nem számították be jövedelemnek a bankok, noha nem ritka, hogy a várandós kismama táppénzen van - pl. mert veszélyeztetett terhes - amikor megigényli a hitelt.
A 24.hu olvasója azt is elmondta a lapnak, hogy ha az igénylés pillanatában még dolgozik a kismama, munkabért tud igazolni, de utána elküldik táppénzre, azzal nincs gondja a bankoknak. Mintha ettől jobb törlesztő lenne.
Valkó András, a Babaváró Facebook-csoport szakértője elmondta, hogy minden a bankokon múlik, az ő kezükben van a döntés.
Más hitelfelvételnél sem preferálják a táppénzt és a gyerekvállalással kapcsolatos jövedelmeket, és úgy tűnik, a bankok többsége ezt a szabályt nem írta felül a kifejezetten kismamákra építő babaváró hitelnél is.
Kivétel a Sberbank, ahol kezdettől számolnak a terhestáppénzzel, valamint a Raiffeisen, illetve a Takarékbank és az UniCredit, amelyek szintén elfogadják már a terhestáppénzt jövedelemként. A többiek nem igazán alkalmazkodtak ahhoz, milyen célcsoportnak kínálják az új babaváró hitelt.
Vannak bankok, ahol a táppénzt nem veszik figyelembe, a gyest, gyedet, családi pótlékot viszont igen, más banknál csak a családi pótlék számít. És van olyan bank is, ami nem 100, hanem csak 70 százalékon számítja be a gyerekek után járó jövedelmeket. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy nincs egységes gyakorlat.
A lap megkérdezte arról is a szakértőt, hogyan lehetséges az, hogy úgy utasítanak el kérelmet a bankok, hogy megvan az előírt jövedelem. Valkó hangsúlyozta, a jtm, vagyis az előírt jövedelem a törlesztéshez csak egy plafon, amit minden (200 ezer forint feletti hitelnél) alkalmazni kell.
A jtm-szabályokon 2019. július elsejétől változtatott az MNB, a jelzáloghitelek kamatkockázatának mérséklése érdekében. Az öt évnél hosszabb futamidejű jelzáloghiteleknél differenciált lett a jtm, aminek célja, hogy a lakosságot a fix kamatozású jelzáloghitelek felé terelje. A jövedelmi küszöb is módosult 400 ezer forintról 500 ezerre.
A bank dönt, és gyakori, hogy a jtm-megfelelés ellenére nem kapják meg az igénylők a maximális babavárót. Jellemzően kisebb igazolt bér (200 ezer forint/család) esetén már nem adják meg a 10 millió forintot. Előfordul, hogy valaki kis csúszással tudja csak fizetni a meglévő hiteleit, vagy kicsúszik a folyószámla hitelkeretből, ezeket kockázatosnak ítélik meg a bankok.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések