Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülőszobai erőszak ellen tüntettek

Címkék:

tüntetés

Szerző: Babaszoba.hu

2016. március 21.

Forrás: 24.hu

Túl sok a valódi ok nélkül végzett császármetszés, gátmetszés és az indokolatlan fizikai beavatkozás - ez ellen vonultak sokan az utcára vasárnap.

"Rózsák Forradalma"


"Más állapotot a szülészetben!" elnevezésű figyelemfelhívó sétát szerveztek vasárnap Budapesten - írja a 24.hu. A "Rózsák Forradalma" egy alulról szerveződő kezdeményezés, amelynek célja, hogy minél több szülőszobai erőszakot elszenvedő nő adjon hangot rossz élményének. A Facebookon több száz édesanya osztotta meg kórházi élményeit indokolatlan császármetszésről, gátmetszésről, a születést sürgető hasba könyöklésről vagy injekciókról.
Volt, aki arra panaszkodott, hogy a szülészorvos könyökkel préselte ki belőle a babát, s ez olyan traumát okozott neki, hogy pszichológushoz kellett járnia. Volt, aki arról mesélt, hogy azért került sor császárra, mert a túlzsúfoltság miatt nem jutott elég hamar szülőágyhoz. S olyan is akadt, aki az idegenek jelenlétét sérelmezte.

Több mint háromszázan voltak jelen a sétán

A férfiakból, nőkből, komplett családokból álló menet a Nyugati térről indult, az Emmi-nél és az Alapvető Jogok Biztosának panaszirodájánál is megálltak, ahol rózsákat és panaszleveleket helyeztek el. A menet szervezői a Szabadság téren felolvasták kiáltványukat, amelyben a szülő nők jobb informálását és a döntésekbe való hatékonyabb bevonását, valamint a szakmai irányelvek felülvizsgálatát sürgetik.

A megmozduláshoz több szülésznő, szülészorvos és dúla is csatlakozott. A séta végén egy szülész-nőgyógyász is beszélt. Elmondta: nagyon sok orvos fél a perektől, ezért sokan a kockázat minimalizálására törekednek, ráadásul sok helyen még a feletteseikkel is meg kell küzdeniük, amennyiben támogatják az alternatív szülési módszereket.

Fotó: Rózsák Forradalma FB-oldal

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

Táplálkozási tippek a szakértőtől

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák