Terhesség

A szülés szakaszai – melyik mennyi idő?

Főleg először szülő kismamákat érdekel a kérdés: mennyi ideig tart a szülés általában. Lehet-e, kell-e időkorlátokban gondolkozni?
2021. Május 09.
A szülés szakaszai - melyik mennyi idő? (fotó: Getty Images)

A szülés szakaszai

A szülésnek 4 szakaszát különböztetjük meg, ezek: a tágulási szak, a kitolási szak, a lepényi szak és az ún. postplacentaris szak.

A különböző szülési szakaszokat, ha megvizsgáljuk, akkor megállapíthatunk egy átlagos időintervallumot, ameddig az adott szakasz általában tartani szokott, egy átlagos kismama, átlagos szülésénél. Fontos azonban tudni, hogy:

– minden szülés más

– az átlagostól nagyon eltérő szülési hosszok sem feltétlenül utalnak kóros vagy veszélyes folyamatra

– a szülésnél az időn, centimétereken kívül még számos egyéb dolgot is érdemes figyelemmel kísérni, ezek összessége már közelebb visz ahhoz, hogy a szülés folyamata rendben halad-e

– elképzelhető, hogy az egyik szakasz sokkal rövidebb, míg a másik szakasz sokkal hosszabb, mint a tankönyvi, átlagos időtartam

Lássuk, hogy hogyan alakul egy átlagos, komplikációmentes szülés.

Melyik szülési szakasz mennyi ideig tart?

Tágulási szak

A tágulási szak azt a szülési szakaszt jelenti, amikor a méhösszehúzódások hatására a méhnyak kitágul, eltűnik. Hivatalosan a fájások megindulásától a méhszáj eltűnéséig tartó időszak átlagosan 9-11 óra először szülők esetében, többedik szülésnél 4,5-5,5 óra.

A tágulási szakban a kontrakciók rendszeresek lesznek, a méh hüvelyi része elsimul, a méhnyak megrövidül. A magzat koponyája beilleszkedik, nyomódik és rögzül. Amikor eltűnik a méhszáj, akkor történik meg a spontán burokrepedés (persze ez megtörténhet sokkal korábban is, és sok esetben mesterségesen repesztik meg).

Kitolási szak

Az a folyamat, aminek a befejezésekor az újszülött megszületik. A méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig tartó időszak. A kitolás a fájások és a hasprés (nyomás, tolás) együttes működése, így segítve, hogy a magzat átjusson a szülőcsatornán. A magzat egyre mélyebbre kerülő koponyája nyomást gyakorol a medencefenékre és a végbélre, ezért a székelési ingerhez nagyon hasonló érzést vált ki. Maga a nyomás, tolás reflexes. Közben a magzati koponya elvégzi a belső forgását. Először a fejtető, majd a homlok, végül az arc gördül ki. Ezt követi a fej külső forgása. A váll következik, majd a törzs és az alsó végtagok. A kitolás átlagos időtartama 50-60 perc, többedik szülésnél fele ennyi ideig tart.

Lepényi szak

Megszületik a lepény, épen, hiánytalanul. A baba megszületésekor kezdődik és a placenta, méhlepény távozásáig tart. Átlagos időtartama: 5-20 perc, de ennél jóval több is lehet. A vérvesztés 150-300 ml.

Postplacentaris szak

A lepény megszületését követő megfigyelési időszak. Ez a szakasz vizsgálatot és nem csak megfigyelést is jelenteni szokott. Maga a megfigyelés négy óra. Megvizsgálják a hüvelyt, a gátat, sérüléseket, ha vannak, a méhnyakat. Ebben az időben fordulhat elő leggyakrabban vérzés. Éppen ezért fontos az anya figyelése.(Cikk alapjául szolgált: semmelweis.hu)